Herman den Blijker en Annemarie van Gaal willen ondernemers Ron Grillet en Miriam de Jong (in de deur) uit de brand helpen.
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal willen ondernemers Ron Grillet en Miriam de Jong (in de deur) uit de brand helpen. Agnes Corbeij

Herman den Blijker en Annemarie van Gaal van ‘Crisis in de Tent’ van SBS6 komen Miro redden

12 januari 2021 om 11:39 Culinair

HOUTEN Herman den Blijker en Annemarie van Gaal waren vanmorgen in Houten om Ron Grillet en Miriam de Jong te helpen hun restaurant Miro op Het Plein nieuw leven in te blazen. Door de coronacrisis is het jonge bedrijf zo goed als failliet. Hun hoop is gevestigd op het SBS6-programma Crisis in de Tent.

door Agnes Corbeij

Ron Grillet en Miriam de Jong openden de deuren van hun fine-dining restaurant Miro op 7 januari 2020. Zij draaiden een hele goede maand en hadden goede hoop om hun ambities waar te maken. Ron en Miriam hadden verschillende jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst en wilden hen met hun restaurant de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen. Ook hadden ze plannen om met lokale en biologische producten te werken.

De Indonesische keuken was voor mijn moeder een manier van overleven. Nu is het ook die van mij.OVERLEVEN Al die mooie plannen vielen in het water met de eerste lockdown. Ron Grillet: ,,In maart viel onze droom in duigen. Wat we sindsdien allemaal gedaan hebben is overleven en staat ver van onze doelstelling af.” Om zich te onderscheiden van de andere restaurants aan het Plein stapten Ron en Miriam over naar de Indonesische keuken, waar Ron zijn roots liggen. ,,Toen mijn moeder, zwanger van mij, in 1960 naar Nederland kwam, was de Indonesische keuken haar manier van overleven. Nu is het ook die van mij.”

Ook stapten ze noodgedwongen over naar een afhaalrestaurant. Miriam: ,,Dat is echt niet leuk. Mensen komen het eten halen, maar we kunnen niet even langs het tafeltje lopen om aan te voelen of het eten bevalt of het genoeg is.” Ron: ,,Ook krijgen we geen waardering. Het mooie aan koken is dat je klanten ervan genieten. Daar krijgen we nu weinig van mee.”

GELD LENEN Financieel had Miro geen vet op de botten, toen de eerste lockdown inging, omdat ze net begonnen waren. Miriam: ,,Al ons spaargeld zit erin. We wonen hierboven, in hetzelfde pand, dus als we failliet gaan, hebben we ook geen woning meer.” Dat is precies wat het stel nu boven het hoofd hangt. Ondanks de bestellingen, extra leningen bij familie en vrienden, en crowdfunding, is het twee voor twaalf. Miriam: ,,Dat vind ik nog het ergst. Dat we geld geleend hebben bij naasten dat we misschien heel lang niet kunnen terugbetalen.”

Ik moest zelfs een keer geld lenen van mijn dochter om leveranciers te betalen.Miriam werkt weer vier dagen in de week als monhygiëniste, om het hoofd boven water te houden. De crisis is nu zo erg dat er soms 2 euro op de rekening staat. Ron: ,,Ik heb zelfs een keer geld moeten lenen van mijn dochter om leveranciers te moeten betalen. Dan ben je diep gezonken.” Miriam haar moeder gaf het restaurant op voor het programma van Herman den Blijker en Annemarie van Gaal. Ron: ,,Wij zijn goede ondernemers met een goed plan, maar op dit moment weten wij het ook even niet meer. Als zij er net even anders naar kijken, zien ze misschien nog andere mogelijkheden.”

AFLEVERING Zelfs Herman den Blijker vind het lastig om direct met pasklare oplossingen te komen. ,,Bij de vorige aflevering waren er nog mogelijkheden om naar de toekomst te kijken, hier gaat het echt om een acuut geldprobleem. Er moet nu geld in het laatje komen. We hopen dat we kunnen bijdragen aan het vergroten van het netwerk van Ron en Miriam.” De aflevering van Crisis in de Tent is op 9 februari te zien.

Annemarie van Gaal en Herman den Blijker kwamen Miro uit de brand helpen.
advertentie
advertentie