De enquêteurs van ReviusWijk
De enquêteurs van ReviusWijk Anton Rekké

Revianen houden enquête over Stadsstrand

7 december 2020 om 13:00 Recreatie

Leeft een Stadsstrand onder de bewoners?

WIJK BIJ DUURSTEDE Drie leerlingen uit klas 4 vmbo van Revius Wijk hebben op de vraag van docent Philip Korff de Gidts gereageerd om voor het vak economie een kleine enquête en een onderzoekje te verrichten of een Stadsstrand leeft onder de inwoners van de gemeente.

Het leek Amine, Boy en Thijs wel een leuk onderwerp om daar hun Profiel Werkstuk (PWS) over te maken. Hiervoor belden ze met één van de initiatiefnemers, Anton Rekké. Aan hem vroegen ze om de nodige informatie om een onderzoekje op te baseren. Een klein beetje vooringenomen gaan de drie heren er in hun vraagstelling wel helemaal van uit dat het Stadsstrand er ook echt komt. Hun hoofdvraag is dan ook: „Waarom komt er een Stadsstrand?”

100 MENINGEN Op school en op de Markt hebben Amine, Boy en Thijs middels een vragenlijst mensen naar hun mening gevraagd. Hoewel de enquête dus slechts onder een beperkt aantal mensen is gehouden, bleek dat vooral bij jonge mensen tot 40 jaar een zwem-recreatie voorziening toch wordt gemist. Zij staan zeer positief tegenover een Stadsstrand direct naast het centrum, mits aan bepaalde faciliteiten wordt voldaan. Een Beachbar of -club scoorde hoog, maar ook een goede stalling, prullenbakken en veiligheid voor de bezoekers is benoemd. Interessant in het rapport zijn de statistieken die uit de antwoorden zijn gedestilleerd.

IN PERCENTAGES Uit het onderzoek kwam naar voren dat 46,2% van de ondervraagden vindt dat Gravenbol niet veilig te bereiken is. Een groot deel van de geïnterviewden (64,2%) geeft aan dat Gravenbol te ver weg ligt.65,5% geeft aan met de fiets of scooter naar het Stadstrand te komen. Het merendeel (53,8%) van de ondervraagden gaat nooit naar de Gravenbol, maar zoekt elders vertier op warme zomerse dagen.

De enquêteurs komen tot de conclusie dat veel mensen voor een Stadsstrand zijn, behalve de woonbootbezitters die bang zijn voor overlast. Persoonlijk vinden Amine, Thijs en Boy het een super idee en kunnen ze niet wachten tot het strand er is. Of het er zal komen, dat is nog maar de vraag. Tegenstanders vinden het een te klein en onbruikbaar strandje.

PLAN STADSSTRAND Eerder dit jaar is het plan om een recreatiestrand te realiseren gepresenteerd. De initiatiefnemers zijn van mening dat er een vaste en aantrekkelijke gratis recreatiefmogelijkheid moet zijn die goed en veilig te bereiken is. Dit Stadsstrand zou moeten komen in de uiterwaarden langs de Nederrijn, direct naast het Inundatiekanaal en de Aalswaard. Het zou een plek moeten worden met groene zones, ligweiden en schaduwrijke plekken, met ruimte om te voetballen, te picknicken en te wandelen.

TEGENSTANDERS Volgens de watersporters is dit plan niet haalbaar. De golfslag en zuiging van de grote vrachtschepen zullen voor kleine kinderen veel te gevaarlijk zijn. De lokale watersporters zijn bang dat er voor de kleine roei- en motorbootjes geen plek meer is.

advertentie
advertentie