Zomer in de Moestuin
Zomer in de Moestuin De Wijkse Moestuin

Hollandse Zomer in de Moestuin

8 september 2020 om 10:39 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Zaterdag 29 augustus opende de Wijkse Moestuin zijn hekken voor het publiek ter ere van de Zomer in de Moestuin. Met een keur aan groentebedden en dreigende wolkenluchten als decor, toonden diverse deelnemers hun (hobby-)product. Een kleine 100 plaatsgenoten vergaapten zich aan al het heerlijks dat de moestuin biedt en de duurzame producten van onder andere De Eigen Wijkse Energie Centrale, (H)éérlijke koffie, Schoonheidssalon Aicha, IVN en Natuurlijk heel leuk. Verder legde de thuisbrouwer, wiens hop in de tuin verbouwd gaat worden, het brouwproces uit en inspireerde keramist Eugenie Keizer bezoekers een bloem van klei te maken (Klei voel je, klei ruik je en laat zich gedachteloos vormen). Een aantal vrijwilligers hadden producten uit de moestuin gebruikt om geurzakjes, kruidenboter, ingemaakte groente of jams en chutney te maken, welk geproefd konden worden en te kopen waren.

In De Wijkse Moestuin worden groenten, bloemen en (klein) fruit verbouwd. In de tuin wordt aan de hand van de principes van de Biologische Tuinbouw gewerkt. De basis gedachte van de Biologische Tuinbouw is dat je het bodemleven op een duurzame manier verzorgt zodat de natuurlijke balans niet wordt verstoord. De Wijkse Moestuin is een zelfoogst tuin. Dit houdt in dat klanten (oogstaandeelhouders) hun eigen groente komen oogsten. De tuin wordt hierdoor een gemeenschapstuin: klanten en tuinder komen elkaar tegen, maken een praatje, hebben contact en leren elkaar kennen: 100 oogstaandeelhouders (inl. restaurant ’t Klooster), 22 oogstaandelen voor de voedselbank, 20 strippenkaarthouders, 25 vrijwilligers, 25.000 plantjes met de hand de grond in, 1.125 kruiwagens compost uitgereden. Gemiddeld kan er 40 weken geoogst worden, maar dat kan ook langer (of korter) zijn. Dit is erg afhankelijk van het weer. De tuin werkt volgens het CSA (Community supported agriculture: tuinder en consument dragen samen het risico). De tuin is iedere dag open, zolang het licht is.

De ca 1 hectare grote moestuin bood voldoende mogelijkheid om elkaar Corona-veilig te ontmoeten. Al met al een gezellige dag voor deelnemers en publiek, waarop de organisatie met trots en plezier op kan terugkijken.

advertentie
advertentie