Wethouder Jeroen Brouwer, Etske Muis (Brede Kijk op Werk) en Hardy Smit (voorzitter OKW)
Wethouder Jeroen Brouwer, Etske Muis (Brede Kijk op Werk) en Hardy Smit (voorzitter OKW) Ali van Vemde

Lokaal inkopen stimuleren

14 maart 2018 om 07:17 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente, OndernemersKring Wijk (OKW) en Stichting Brede Kijk op Werk tekenden een verklaring om samen het lokaal inkopen te stimuleren. Hiervoor zal de stichting een lijst opstellen met bedrijven, die als instrument kan dienen voor lokale of regionale aankopen. De gemeente stelt geld beschikbaar waarmee de stichting aan de slag kan. De lijst met bedrijven kan de gemeente gebruiken voor eventuele inkopen.

IN BEELD BRENGEN Tot nog toe was het voor inkopende ambtenaren niet altijd inzichtelijk welke diensten en producten lokale bedrijven kunnen leveren. Stichting Kijk op Werk ontwikkelde hier een systeem voor. Hardy Smit, voorzitter OKW, legt uit: "Deze inkooptool bevat een lijst met lokale bedrijven en de producten en diensten die zij leveren. Als de gemeente een product of dienst wil inkopen, is op eenvoudige wijze te zien of er lokaal goede aanbieders zijn. Op deze manier kunnen lokale aanbieders worden uitgenodigd om mee te doen in het offertetraject en wordt de lokale economie gestimuleerd." Etske Muis, voorzitter Stichting Brede Kijk op Werk, legt uit: "Wij zorgen ervoor dat de gegevens actueel en compleet zijn en dat alle ondernemingen uit de gemeente erin komen. Bedrijven worden gevraagd hun kwaliteiten aan te geven, zodat inkopende ambtenaren offertes kunnen aanvragen. Wij doen hier de screening voor en bekijken de daadwerkelijke activiteiten van bedrijven. Voor ondernemers zijn hier geen kosten aan verbonden."

REGIO Ook de ondernemersverenigingen uit Zeist, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Bunnik (Q4 verband) hebben toegezegd mee te werken. Wethouder Jeroen Brouwer: "Als we lokaal geen bedrijven kunnen vinden, kunnen we de regio in. Dan houden we de euro's eerst lokaal en anders regionaal. Dat is goed voor de economie in de omgeving." Smit: "Als we aan het einde van het jaar een lijst uitdraaien, kunnen we zien of en hoe het beleid loopt. Hiermee kunnen we ook bedrijven stimuleren om lokaal in te kopen." Muis: "Het opzoeken en screenen is veel werk. We hebben nog wat stappen te zetten. Maar de wil is er."

advertentie
advertentie