Gemeenteraad van Wijk bij Duurstede, via Livestream, is verdeeld over aansluiten bij de Coalition of the Willing.
Gemeenteraad van Wijk bij Duurstede, via Livestream, is verdeeld over aansluiten bij de Coalition of the Willing. Agnes Corbeij

Raad precies verdeeld over opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

12 mei 2020 om 21:55 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Met 9 stemmen voor en 9 stemmen tegen heeft de gemeenteraad vanavond geen keuze kunnen maken voor of tegen aansluiting bij de 'Coalition of the Willing'. GroenLinks, D'66 en SP hadden een motie ingediend om dit wel te doen, maar doordat Jos Soons van DuurzaamWijk zich onthield van stemming, was het mogelijk dat er precies evenveel stemmen voor als tegen kwamen. Daarmee wordt het besluit doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering.

door Agnes Corbeij

Bart van Asperdt van D'66 deed in de raadszaal nogmaals een beroep op de medemenselijkheid van zijn mede-raadsleden. Hij is zelf in Griekenland geweest en heeft met eigen ogen gezien hoe de vluchtelingenkinderen leven. ,,Als je denkt dat de situatie daar maar enigszins humaan is, vergis je je. Het gaat om verweesde kinderen in vreselijke kampen zonder water en elektriciteit. Behalve het beroep op de medemenselijkheid wil ik iedereen wijzen op het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat in 1989 door de Algemene Veragdering van de VN werd aangenomen en in 1995 voor Nederland werd geratificeerd. We verplichten ons daarmee tot het bieden van een toereikende levensstandaard voor ieder kind."

Een aantal partijen sloot zich aan, een aantal anderen niet. WijkNU, PCG en de VVD wezen vooral op het alternatief van het opvangen van de kinderen in de regio. Smit (WijkNU): ,,De geschiedenis leert ons dat we vragen om problemen als we die kinderen hierheen halen. We moeten iets doen aan de oorzaak." Petri (PCG): ,,We kunnen niet alle noden van de wereld op ons nemen."

Wethouder Kosterman (GroenLinks) wilde de motie graag steunen. ,,Elk kind heeft het recht op een kans op een fatsoenlijk leven. Dit is heel dichtbij. Een EU lidstaat vraagt om hulp. We kennen de eilanden van Griekenland als een prachtig vakantieoord. Dat is nu veranderd in een hel voor kinderen. Geld geven om het probleem ter plekke op te lossen is te makkelijk. We kunnen nu een signaal afgeven door ons aan te sluiten bij de Coalition of the Willing."    

advertentie
advertentie