Groepsbijeenkomst mantelzorg en dementie

15 januari 2020 om 14:59 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Dementie heeft vele gevolgen waar zowel de dementerende als de mantelzorger iedere keer weer mee moet leren omgaan. Dat is soms best ingewikkeld. Drs. Anneke van der Plaats ontwikkelde samen met het Breincollectief de praktische Brein Omgeving Methodiek™. Drs. Erica van de Veerdonk maakt deel uit van het Breincollectief en zal speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie op maandag 27 januari een bijeenkomst verzorgen in Wijk bij Duurstede.

Mensen met dementie reageren vaak impulsief, niet weldoordacht. Het gedrag wordt sterk afhankelijk van 'De Omgeving'. Een niet aangepaste, ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van niet begrepen (probleem)gedrag. In een aangepaste omgeving krijgen mensen met dementie vooral gunstige, doelgerichte prikkels aangereikt. Hierdoor kunnen zij de fysieke omgeving en de dagelijkse gang van zaken intuïtief begrijpen. Daardoor vermindert de stress bij mensen met dementie. Onder de omgeving verstaan wij: de bouw en inrichting van de woonleefomgeving; de manier waarop hulp, zorg en begeleiding wordt geboden; de tijdsbesteding.

Tijdens de bijeenkomst zal drs. Veerdonk ingaan op wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Daarnaast zal er zeker ruim aandacht besteedt worden aan hoe je hier praktisch mee om kan gaan. Als voorbeeld: waar komt het "herhaal-gedrag" vandaan van iemand met dementie en hoe kan je hier mee omgaan.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Binding in samenwerking met het Ontmoetingscentrum Wijk bij Duurstede van Quarijn. Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden via mantelzorg@stichting-binding.nl of telefonisch via Stichting Binding: 0343-473075. Indien u een concrete praktische vraag voor drs. Van de Veerdonk heeft kunt u deze naar hetzelfde mailadres sturen.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 27 januari a.s. van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Locatie: Ontmoetingscentrum Wijk bij Duurstede in het Ewoud&Elisabeth Gasthuis, Gansfortstraat 4, Wijk bij Duurstede.

advertentie
advertentie