Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling
Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling Ali van Vemde

Proef met vuurwerkvrije zones rondom Ewoud & Elisabeth Gasthuis en Hospice

8 december 2019 om 11:15 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor het eerst stelt het college van de gemeente Wijk bij Duurstede komende jaarwisseling twee vrijwillige vuurwerkvrije zones in. Dat gebeurt in samenwerking met het E&E Gasthuis en het Hospice Duurstede. Het doel is om de kwetsbare bewoners van beide instellingen minder te laten schrikken door vuurwerk. Hierdoor hebben zij een prettiger jaarwisseling. De gemeente vraagt de inwoners om hun verantwoordelijkheid te tonen en mee te werken aan de twee vuurwerkvrije zones. Hiermee tonen zij hun respect voor de kwetsbare inwoners in hun buurt.

RESPECT Tijdens oudejaarsavond is het in Nederland toegestaan om tussen 18.00 uur tot 02.00 uur vuurwerk af te steken. In een vrijwillige vuurwerkvrije zone is vuurwerk afsteken echter niet wenselijk. Ook niet tijdens die toegestane afsteektijden. Het afsteken van vuurwerk binnen een vrijwillige vuurwerkvrije zone is niet strafbaar. Politie en Boa's handhaven daarom niet. Wethouder Hans Marchal zegt namens het college: "In onze gemeente zijn enkele gebieden met kwetsbare bewoners. We vertrouwen erop dat jong en oud rekening houden met deze vrijwillige vuurwerkvrije zones. Daarmee laten ze zien dat ze zich kunnen inleven in de situatie van de mensen die er wonen. Dat betekent wel even een eindje verder lopen om vuurwerk af te schieten. We doen een beroep op de verantwoordelijkheid en het inlevingsvermogen van onze inwoners. De bewoners van de twee instellingen zijn hen er dankbaar voor." Wordt er toch vuurwerk in de zones afgeschoten? "Buurtbewoners, passanten, wie dan ook: probeer degenen die vuurwerk afsteken aan te spreken op hun gedrag. Vraag hen vriendelijk om buiten de vuurwerkvrije zone verder te gaan met het afschieten van hun knal- of siervuurwerk," aldus Marchal.

VERVOLG PROEF Omdat dit de eerste keer is dat Wijk bij Duurstede vuurwerkvrije zones instelt, ziet het college het als proef. Begin 2020 volgt een evaluatie van deze proef. Daarna bepaalt het college of er bij de volgende jaarwisseling meer vrijwillige vuurwerkvrije zones bij komen of niet.

CAMPAGNE Omwonenden van het E&E en Hospice Duurstede ontvangen halverwege december een brief. Deze is van de gemeente, het E&E Gasthuis en het Hospice. In die brief vragen de drie organisaties de omwonenden om de vrijwillige vuurwerkvrije zones te respecteren. Verder start in de tweede helft van december een publiciteitscampagne in de gemeente. Er komen bijvoorbeeld posterborden aan de grenzen van de twee vuurwerkvrije zones te staan. Deze herinneren mensen eraan, dat vuurwerk afsteken hier niet gewenst is.

advertentie
advertentie