SP vragen over verwarde personen.

27 februari 2018 om 21:26 lokaal Deel je nieuws

In het AD van 27 februari stond een artikel over de toename van het aantal meldingen rond verwarde personen. De politie heeft hier meer en meer haar handen aan vol. Volgens SP-er Jan Oechies komen hier meerdere bezuinigingen van de vorige kabinetten bij elkaar.  ‘Er zijn flink wat bedden voor zorg wegbezuinigd, er is bezuinigd op de lokale zorg en er is bezuinigd op de politie. Nu komen er dus meer problemen op straat. Dat is meer dan logisch’, bekijkt de Wijkse fractievoorzitter. De SP stelde hier vragen over aan het Wijkse college.

De noodkreet van de politieleiding past volgens Oechies, in de lijn die de laatste tijd meer naar buiten komt.  Ten eerste kwamen er van meerdere kanten vanuit de politieorganisatie klachten over te weinig personeel voor meer taken.  ‘Bij onze buurtonderzoeken in de Engk en Heul horen we ook van mensen dat ze overlast toe zien nemen, terwijl men minder politie ziet. Mensen nemen dat de politie kwalijk. Maar nu blijkt ook weer dat de agenten simpelweg ook met hele andere zaken bezig moeten zijn. En daar zijn er wel meer van’, aldus de SP-er.

Ook vanuit de zorg ziet de fractieleider in dat de bezuinigingen in de lokale zorg tot problemen leidt. ‘Nu hebben we lokaal de boel goed voor elkaar. Toch merken we aan alle kanten dat de bezuinigingen de boel doet piepen en kraken. De mantelzorgers moeten alleen maar meer doen, buurtzorg loopt zich een slag in de rondte, er zin te weinig plekken voor mensen met dementie enzovoorts. En dan is er ook nog veel onbekend. Vorige week kregen we een lijst waarin staat dat de medicatie de laatste tien jaar meer dan verdubbeld is, en het aantal mensen dat aan de depressiva ziet ook schrikbarend toe neemt. Goed die bezuinigingen van al die VVD kabinetten’, klaagt Oechies.

Dat er meer verwarde personen komen, is voor hem een nieuw topje van de zorg ijsberg. Voor de SP ondersteunt dit haar theorie dat de lokale zorg nog lang niet uit ontwikkeld is. “En dat er ook echt meer aandacht moet komen voor politiewerk.  Want overal maar minder geld naar toe stoppen, is simpelweg onmogelijk. Laten ze dan die miljarden houden die de grote bedrijven als belastingkorting hebben meegekregen. Want dat maakt alles extra zuur. Politie staat onder druk en zorg met lege handen, terwijl grote bedrijven minder belasting hoeven te betalen’, besluit Oechies.

advertentie
advertentie