De Rijn werd hier steeds 'lek'

25 november 2019 om 12:59 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat is raar en bijzonder, waarom hier bij het veer nu zomaar aan andere naam?

Dat zit zo: de Rijn ging tot in de periode van de Middeleeuwen liever met een scherpe bocht richting wat nu Utrecht-stad heet. En nog veel langer geleden liep de Rijn meer zuidelijker met ook al zo'n scherpe bocht. Echter... bij veel wateraanvoer uit het oosten vloog het water uit-de-bocht en kwamen er doorbraakgeulen en tijdelijke rivierarmen. Omstreeks het jaar nul, bij de komst van de Romeinen, lag de Rijnbocht al bij Rijswijk, aan de overkant in de Betuwe. Ook daar weer kwamen er doorbraakgeulen, verspreid in de vorm van een soort waaier.

Werden die geulen langer benut, dan werden het meestal tijdelijke riviertakken. Vaak ook richting de Horden en de Trechtweg in Wijk bij Duurstede. Daarbij ontweek de stroom het taaie moeras achter de Wijkersloot.

Toch zijn soms meer ondergrndse stromingen van grondwater ontdekt verderop in Wijk, tijdens de vele archeo-opgravingen rondom en in het centrum van het stadje vanaf 1963.

De aannemers in de bouw moeten er ook weet van hebben, als ze sonderingen laten uitvoeren voor hun funderingen. Maar of ze dat onderling vrijgeven is ons niet bekend. Nu van opgraving bekende grondwaterstromen zijn onder andere die onder het Gemeentehuis en regionaal archief door, die bij de Geer I en de riviertak bij de Velperpoort. Achtereenvolgens in 1978, 1992-95 en 1999. Het is ons niet bekend of de gemeente Wijk regelmatig een archeo-archief heeft bijgehouden.

Wat zal de opgraving bij de David van Bourgondiëweg straks over dit grondwater aan het licht brengen?

Wij gaan helpen! G.H. Joustra (AWN archeo-werkgroep Nederland)

advertentie
advertentie