Aandacht voor behoud huis- en gierzwaluw
Aandacht voor behoud huis- en gierzwaluw VNMW

Zie je ze al vliegen...? Aandacht voor behoud huis- en gierzwaluw

27 februari 2018 om 07:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Zie je ze al vliegen...? Zo zal de flyer gaan heten die binnenkort verschijnt om aandacht te vragen voor het behoud van twee van onze vrolijkste stadsvogels: de huis- en gierzwaluw. Vogelbescherming Nederland en de Sovon (vogeltelling) zien in de laatste 50 jaar een terugval van deze vogels op meerdere plaatsen in Nederland. Mede daarom hebben zij het jaar 2018 uitgeroepen tot het jaar van de huiszwaluw.

WERKGROEP Zo loopt het aantal broedparen in de woonkernen ook sterk terug. De Vogelwerkgroep, onderdeel van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duustede, heeft een werkgroep Zwaluwen ingesteld. Hoewel in Nederland vier zwaluwsoorten voorkomen, waaronder de boeren- en oeverzwaluw, gaat deze werkgroep zich de komende jaren speciaal bezig houden met de huis- en gierzwaluw. Daar wordt u als bewoners bij betrokken. En.... daarbij is uw hulp ook hard nodig! De terugval van het aantal bezette nesten heeft verschillende oorzaken: de toename van woestijnvorming in hun overwinteringsgebieden; het toenemend aantal stormen in hun reisgebied zijn factoren waar op lokaal niveau niets aan te doen is; gebruik van pesticiden, met als gevolg minder insecten, wordt op landelijk niveau bespreekbaar gemaakt door Vogelbescherming Nederland en in de politiek.

LOKAAL Op lokaal niveau kunnen wij samen veel doen, zoals het beschermen en vermeerderen van nesten. Nesten van huiszwaluwen worden wel eens door bewoners weggehaald, soms begrijpelijk vanwege de overlast door uitwerpselen. De werkgroep helpt met het verstrekken en eventueel ophangen van mestplankjes. Op geschikte plaatsen kunnen kunstnesten een aanzet geven tot nestelen. Vaak worden ertegen door de huiszwaluwen natuurnesten gebouwd. Omdat oude daken en gebouwen worden gerestaureerd verdwijnen geschikte ruimtes onder de pannen of holen in de muren. Daarom heeft de gierzwaluw steeds meer geplaatste nestkasten nodig. Tegen sterk verlaagde kostprijs worden kunstnesten en mestplankjes voor de huiszwaluw aangeboden en eventueel met hulp opgehangen. Voor de gierzwaluwen zijn kunstkasten verkrijgbaar. Speciaal voor de huiszwaluwen in de oude binnenstad gaat de werkgroep vlak langs de rivier kleipoelen graven.Zij moeten daar hun basismateriaal kunnen halen. In Cothen en Langbroek is dit minder een probleem. Meer zwaluwen laat ook zien dat u in een gezonde, natuurvriendelijke gemeente leeft en ze vangen miljoenen muggen en vliegjes! Vanaf begin maart zal de werkgroep u actief gaan benaderen om uw medewerking te verkrijgen. Zij rekent daarbij op uw welwillende steun. Info werkgroep Zwaluwen: voor Cothen Korrie Jaarsma (0343 563032), Langbroek Jos Sinninghe (06 10854201), Wijk bij Duurstede Wim van Impelen (06 44051675), e-mail zwaluwgroepwijk@vnmw.nl Deze activiteit wordt financieel ondersteund binnen het project 'Groen aan de Buurt'.

advertentie
advertentie