10 jaar Overlangbroeksepad
10 jaar Overlangbroeksepad Landschap Erfgoed Utrecht

10 jaar Overlangbroeksepad

19 februari 2018 om 09:42 lokaal

Landschap en historie beleven

WIJK BIJ DUURSTEDE Al meer dan 10 jaar kunnen wandelaars het mooie buitengebied van Wijk bij Duurstede en Leersum ontdekken door het Klompenpad Overlangbroeksepad te wandelen. Onlangs vierde Landschap Erfgoed Utrecht het 10-jarig jubileum van het Overlangbroeksepad.

Klompenpaden zijn niet mogelijk zonder dat grondeigenaren hun terrein openstellen en vrijwilligers die de paden onderhouden. Helene Hine van Landschap Erfgoed Utrecht bedankte de eigenaren en vrijwilligers daarom voor hun jarenlange inzet. Wil Kosterman, wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede, en Gerrit Boonzaaijer, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug, benadrukten hoe belangrijk het Overlangbroeksepad is om het mooie landschap en de historie van de beide gemeentes te beleven.

AFWISSELING EN VERRASSENDE PLEKJES Klompenpaden zijn rondwandelingen door het agrarische cultuurlandschap. Samen met vrijwilligers uit de streek ontwikkelen Landschap Erfgoed Utrecht en stichting Landschapsbeheer Gelderland routes. Hierdoor loopt de route vaak langs bijzondere, onbekende plekjes, over historische paadjes en over boerenland. Onderweg is het goed toeven bij lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Inmiddels hebben de Klompenpaden een grote schare fans die met de folder of app op pad gaan. Het wandelen over een Klompenpad is afwisselend en soms 'avontuurlijk' als de wandelaar over hekjes klimt, spannende bruggetjes oversteekt of dwars door een kudde koeien moet. Via weiland, landgoed, bos en boereneveven wordt het landschap volop beleefd. De lengte van een Klompenpad ligt tussen de 3 en 15 kilometer. Wanneer mogelijk wordt bij wandelroutes langer dan 10 kilometer ook een 'doorsteekroute' gecreëerd waardoor de wandelroute ook verkort kan worden gelopen.

KLOMPENPADEN DIGITAAL EN ALS APP Op de website www.klompenpaden.nl staan alle 105 Klompenpaden uitgebreid beschreven en ingetekend op de kaart. Op die manier kunnen ook meerdere Klompenpaden gecombineerd worden zodat een meerdaagse wandeling ontstaat. Daarnaast is er een gratis Klompenpaden app. Met de smartphone in de hand ontdek je bijzondere plekjes en hoor je interessante achtergrondverhalen van het gebied. Een kaart is overbodig, want de app wijst de weg.

Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

advertentie
advertentie