Gerard Migchels
Gerard Migchels Anneke Troost

Klimaat: drammer, ontkenner of realist?

1 mei 2019 om 07:00 Lokaal/Column

De felheid in klimaatdiscussies neemt toe. De drammers lopen juichend achter klimaatmeisjes aan. Het moet nog sneller. De ontkenners hebben een politieke partij gevonden die de klimaathysterie per direct wil stoppen. Wat betekent dit voor onze gemeente? Blijft het ambitieuze doel van klimaatneutraal in 2030 overeind? Moet er nog een tandje bij of gaan we juist de ambities verlagen?

Wat vind ik als CDA-er hiervan? Best lastig. Ook ik maak me ernstig zorgen over de klimaatverandering. Het weer is nu al aan het veranderen. En met 2 graden temperatuurstijging zal dit nog steviger doorzetten. Met concrete maatregelen als isoleren, een elektrische auto, zonnepanelen en een warmtepomp probeert ons gezin bij te dragen. Aan de andere kant zie ik ook dat vooral hoogopgeleiden - met goede inkomens - pleiten voor ingrijpende maatregelen. Een elite die zich onvoldoende inleeft in wat deze ingrijpende maatregelen gaan betekenen voor heel veel Nederlanders die nu al lastig rond kunnen komen. Dat is extra wrang als multinationals nauwelijks meebetalen waardoor de bevolking grotendeels moet opdraaien voor de klimaatkosten.

Ik zie mezelf en het CDA als klimaatrealisten. Alle investeringen die we thuis tot nu toe hebben gedaan zijn binnen 10 jaar terugverdiend. En de tweedehands elektrische auto heeft een lagere km prijs dan een diesel. Laten we rationeel en realistisch blijven. Haalbaar en betaalbaar zijn voor mij en het CDA sleutelwoorden. Niet halsoverkop van het gas af gaan als dat 70.000 euro per woning kost.

Ik zit in de raadswerkgroep duurzaamheid. Binnenkort komen we bijeen. Ik zal daar pleiten voor realisme en pragmatisme. Als een klimaatneutrale gemeente in 2030 niet haalbaar en betaalbaar is, dan moeten we onze ambitie realistischer maken.

Drammen zorgt voor onnodige weerstand en geldverspilling. Ontkennen brengt grote klimaatrisico's met zich mee. Gelukkig duurt het nog even voor het 2050 is. Ik laat me niet gek maken. Maar er moet wel wat gebeuren. Daar blijf ik me als klimaatrealist voor inzetten.

Gerard Migchels
CDA fractievoorzitter

advertentie
advertentie