Op Mariënhoeve zijn door EWEC vorig jaar 480 zonnepanelen geplaatst, dit jaar volgt fase 2
Op Mariënhoeve zijn door EWEC vorig jaar 480 zonnepanelen geplaatst, dit jaar volgt fase 2 EWEC

Haalt Wijk klimaatneutraal 2030?

2 april 2019 om 17:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens een Voorbespreking in de gemeenteraad zijn de raadsfracties bijgepraat over de klimaatdoelstellingen van de gemeente. Hoe is de stand van zaken? Worden voldoende stappen gezet om 2030 te halen? Conclusie van het Duurzaamheidsverslag 2018 is: ,,Van 2014 tot 2016 hebben we minimale vooruitgang geboekt. Grote stappen vooruit zijn nodig. In 12 jaar tijd zullen we waarschijnlijk nog meer dan 90 procent van de doelstelling moeten realiseren.”

door Kuun Jenniskens

Marc Gnodde (D66) merkte op dat het lastig is dat dit Duurzaamheidsverslag geen actuele cijfers kent - het gaat niet verder dan 2016. Een gemeentewoordvoerder zei dat de gegevens afkomstig zijn van de Klimaatmonitor van de overheid en dat hier vertraging in zit. ,,We kunnen wel weten wat bijvoorbeeld de opwek van zonnevelden is, maar het energieverbruik van de gemeente ijlt na.”

ZONNEWEIDES Wat er nu aan cijfers (2016) bekend is, geeft het volgende beeld: het huidige verbruik is 1,3 petajoules (PJ) en de lokale duurzame opwek ligt op 2,6 procent. In het coalitieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent moet zijn gerealiseerd. Omdat de coalitie geen windmolens wil, moet alternatieve energie met zonnevelden worden opgewekt. Dan zou Wijk bij Duurstede voor 2023 zo’n 50 tot 82,5 hectare van het buitengebied als energielandschap met zonnepanelen moeten inrichten.

Zou men alle geschikte daken vol leggen? Daarmee zou 200 terajoules (TJ) kunnen worden opgewekt. Lastig hierbij is dat de gemeente geen invloed heeft op keuzes van een huiseigenaar. De biovergister in Cothen geeft 280 TJ per jaar. Om de doelstelling te halen moet er in 2030 120 tot 195 hectare met zonnepanelen worden vol gelegd.

MET WINDTURBINES Zou Wijk bij Duurstede er voor kiezen om windenergie in te zetten, dan kan dat met 11 tot 18 turbines van 3 mw; of 6 tot 9 turbines van dezelfde capaciteit als Windpark Goyerbrug; of met 40 tot 75 buurtmolens van 35 meter hoog.

HET W-WOORD Wethouder Hans Marchal (PCG) draaide om het woord 'windmolens' heen - soms heeft hij het over het w-woord - omdat coalitiegenoot VVD windenergie in de ban heeft gedaan. Marchal: ,,We moeten ergens een politieke keuze maken. Of we kiezen voor 150 hectare zonneveld, of ….” Even later: ,,Als je om bepaalde dingen heen draait, dan haal je hem niet. We moeten een besluit nemen. We kunnen er ambtelijke uren bijdoen, voor bewustwording, maar als je daarmee bepaalde besluiten uit de weg gaat…”

D66: ,,Bijvoorbeeld besluiten over windmolens?” Marchal: ,,Ik durf het niet te zeggen.”

Gerard Migchels (CDA): ,,Het w-woord viel. Toch staat er niet in het coalitieakkoord dat er niet over mag worden gesproken. Gaan wij over windenergie spreken?”

Met zijn ogen strak op coalitiepartner VVD gericht zei Marchal: ,,In het coalitieakkoord staat dat er deze periode geen windmolens worden geplaatst. Dat wil niet zeggen dat je er het niet over kan hebben. Dit debat kunnen we niet uit de weg gaan, ook voor duidelijkheid met de samenleving.”

advertentie
advertentie