Burgemeester Poppens en rekenkamervoorzitter Henk Slotboom
Burgemeester Poppens en rekenkamervoorzitter Henk Slotboom Kuun Jenniskens

Maak een plan B voor bouwopgave; klein maar fijn

2 april 2019 om 15:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De rekenkamercommissie (RKC) heeft onderzocht of Wijk zinvol bezig is met haar wens om 1000 woningen extra te bouwen (Geer III) buiten de rode contour. Met misschien nog eens 1000 woningen extra voor de regio?

door Kuun Jenniskens

De onderzoeksvraag luidt: waarom wil de gemeente nieuwe woningen realiseren, en waarom meer dan 1000?; kent het besluit voldoende argumentatie?; hoe staan de provincie en omliggende gemeenten tegenover de plannen?

Het antwoord is dat er voldoende rapportages en raadsbesluiten liggen die 1000 of meer woningen motiveren. Belangrijke redenen zijn: het aantal inwoners op peil houden, en jongeren woonruimte bieden. De provincie is terughoudend met woningbouw buiten de rode contour. Binnen netwerk U10 is afgesproken nabij bestaande wegen en openbaar vervoer knooppunten te bouwen. Omdat Wijk die niet heeft, noemt RKC de ambitie van 1000 woningen uiterst onzeker.

De aanbeveling van de RKC is daarom een plan B achter de hand te hebben. Verder zou de optie van hoogbouw - tot maximaal 6 hoog - beter in beeld moeten komen. RKC adviseert de gemeente om instrumenten te ontwikkelen om voor eigen inwoners te bouwen. RKC gaat nog een stapje verder en zegt: hou op met deze onzekere ambitie en maak een plan om een ‘groene oase’ te worden - met ruimte voor natuur, landbouw en recreatie. Of een scenario ‘geen groei geen krimp’, waarbij het aantal inwoners gelijk blijft maar waarbij grote woningbouwopgave achterwege blijft.

Het college noemt de RKC conclusies prematuur omdat het proces in volle gang is. Een plan B waarbij Wijk klein blijft geeft geen antwoord op de maatschappelijk vragen die er liggen. Burgemeester Poppens zei daarom bij ontvangst van het rapport: ,,We agree to disagree".

advertentie
advertentie