Harry Stegeman was Z-O-U-Tschrijver 2018
Harry Stegeman was Z-O-U-Tschrijver 2018 Ali van Vemde

Stem op Z-O-U-T schrijver: drie auteurs uit Wijk bij Duurstede in shortlist

19 februari 2019 om 07:20 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De shortlist van de boeken die kans maken om Z-O-U-T schrijver 2019 te worden, is bekend. Tot 26 maart kan het publiek meestemmen op één van de boeken. Deze boeken zijn te koop bij de lokale boekwinkels of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen worden uitgebracht via www.zoutschrijver.nl De publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar.

Ali van Vemde

Schrijvers Ronald van der Pol en Soraya Vink maken met hun thrillers kans om verkozen te worden tot Z-O-U-T schrijver van het jaar. Zij staan samen met Martin Betselaar, Ingrid Hoogendijk en Marian Rijk op de shortlist die vrijdag 15 februari bekend werd gemaakt. Woensdagavond 3 april maakt de jury de winnaar bekend tijdens Boek&Bal in Cultuurhuis Doorn. Zowel Rijk als Van der Pol stonden eerder op de shortlist. De verkiezing wordt voor de zevende keer georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T.

LONGLIST De longlist bestond dit jaar uit 20 boeken die in 2018 zijn uitgekomen van schrijvers die in de regio wonen. Op de longlist een aantal bijzondere boeken, mooi uitgegeven en voor de liefhebbers een must-read. Opvallend is het aantal thrillers en verhalende non-fictie dat is aangemeld. Uit onderzoek blijken deze genres goed te scoren bij de lezers.

JURY De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Wil Kosterman (wethouder gemeente Wijk bij Duurstede), Ineke Hogema (auteurscoach en uitgever), Liobe Kamminga (boekhandelaar), Gera Pronk (informaticus, dichter) en de Z-O-U-T schrijver 2018, Harry Stegeman (onderzoeker, publicist).

BOEKEN Martin Boetselaar uit Wijk bij Duurstede schreef 'Verstoten', over een man die na zijn echtscheiding het co-ouderschap krijgt over zijn twee dochters en in een hevig conflict belandt als zijn ex-vrouwen haar nieuwe partners hem ten onrechte beschuldigt van kindermishandeling. Ingrid Hoogendijk uit Driebergen vertelt de geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van een landgoed in Oost-Pruisen in 'Ons gaat het in ieder geval nog goed: een Nederlandse familie in Oost-Pruisen'. De familie maakt daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog mee en wordt na 1946 door de Russen verdreven. Ronald van der Pol uit Wijk bij Duurstede vertelt in 'De Blauwe Sleutel' over een nieuwe zaak van de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden. Aan hen de taak een aantal moorden op te lossen. Marian Rijk uit Leersum tekende het verhaal op van de familie die de Nederlandse fabriek Gazelle tot bloei bracht in 'Eeuw in versnelling: hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde'. Soraya Vink uit Wijk bij Duurstede schreef 'Persona' over een vrouwelijke rechercheur die na haar werk als undercoveragente gaat werken op de afdeling Zware Criminaliteit. Zij krijgt te maken met een raadselachtige dubbelmoord, maar ook het verleden blijft haar achtervolgen.

advertentie
advertentie