De knotploeg aan het werk aan de Aaalswaard
De knotploeg aan het werk aan de Aaalswaard Ali van Vemde

VNMW knotploeg houdt karakteristiek landschap in stand

1 februari 2019 om 07:23 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE In de winterperiode is de knotploeg van de VNMW/IVN behoorlijk druk. Op diverse locaties zorgen zij er voor dat de landschappelijk karakteristieke knotwilgen worden onderhouden. Soms bij agrariërs, soms bij particulieren en natuurorganisaties. Het is hard werken, maar de vrijwilligers genieten van het werken in de buitenlucht.

Ali van Vemde

Hennie Hadderingh is een van de mensen die zich hier al heel lang voor inzet. Ze vertelt: "We hebben zo'n 20 tot 30 mensen die regelmatig helpen bij het knotten. Een keer in de drie weken gaan we op zaterdagochtend aan de slag. We beginnen om negen uur en werken door tot ongeveer half één. Daarnaast is er nog een groep van acht à negen mensen die door de week, op dinsdag of donderdag, aan het knotten is. Dit doen we tijdens het seizoen, dat loopt van half oktober tot half maart." Iedere twee tot drie jaar moeten de takken van de knotwilgen worden afgezaagd. De knotploeg is al actief vanaf de oprichting van de VNMW in 1992.

AALSWAARD Afgelopen zaterdagochtend was de ploeg aan het werk aan de Aalswaard. Al snel was er veel werk verzet. Een aantal knotters had zich geïnstalleerd in de kruin om zo de takken af te kunnen zagen, anderen hielden zich bezig met het opruimen van de takken. De sfeer is er gezellig en de knotters genieten zichtbaar van het buiten bezig zijn. Hennie: "We beginnen altijd 's ochtends met het vertellen wat er moet gebeuren. Ook benadrukken we altijd de veiligheidsvoorschriften, zoals het dragen van een veiligheidshelm en vertellen we wat er met de takken moet gebeuren. Op het terrein van particulieren zorgt de eigenaar er zelf voor dat de takken worden geruimd, op andere plekken wordt dit door de gemeente gedaan. De dikste takken worden op een later tijdstip gesnoeid met een motorzaag. Om een uur of half elf drinken we met elkaar koffie en we sluiten de ochtend af met warme soep. Dit wordt altijd verzorgd door particulieren waar we aan het werk zijn of we verzorgen het zelf."

NAAR VERMOGEN Piet van der Sleen is een van de mensen die enthousiast meewerkt. "Ik doe dit al een jaar of negen met heel veel plezier," vertelt hij. "Je moet niks maar mag alles. Iedereen werkt naar vermogen." Hij merkt wel op dat er nog wel wat jongeren bij mogen. "De meesten zijn al een dagje ouder en de club mag wel wat verjongd worden. Maar ik blijf het doen zolang het kan."

MEE WERKEN Het werkgebied van de knotploeg is in de hele gemeente. Ook Hennie Hadderingh benadrukt dat er nog wel wat vrijwilligers zich aan mogen melden. Op de website van VNMW/IVN staat vermeld op welke locatie wordt gewerkt. "Kom gerust een keer kijken," nodigt ze uit. "Het werk is best inspannend, daar kan geen sportschool tegenop. We zien vooral dat de vrijwilligers genieten van het buiten zijn, het eens iets heel anders doen. En niet onbelangrijk, we hebben het heel gezellig met elkaar, al wordt er hard gewerkt."

advertentie
advertentie