Wethouder Hans Marchal (PCG)
Wethouder Hans Marchal (PCG) Kuun Jenniskens

Windpark Goyerbrug ligt gevoelig in Wijk

17 januari 2019 om 15:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat de aanvraag voor vier megawindmolens afgelopen zaterdag door Ruben Berendts is ingediend, hoorde wethouder Marchal (PCG) dit weekend van de Houtense wethouder Hilde de Groot in een mail. Marchal is er niet blij mee en zoekt naar de juiste vervolgstappen. Vooral de gekozen locatie ligt gevoelig in Wijk.

Kuun Jenniskens

Hans Marchal: ,,De gemeente Houten is als eerste aan zet. In de Wijkse raad hebben we in juli 2018 afgesproken dat we tegen windmolens zijn. Ook in het coalitieakkoord wordt wind als duurzame oplossing voor de komende vier jaar uitgesloten.”

De wethouder noemt dit jammer. ,,Ik was graag het brede gesprek met de gemeenschap aangegaan.” Beetje humeurig wordt hij wel van deze vier grote windmolens. ,,Houten zet ze precies op de grens met ons grondgebied, zo staan ze vol in het Wijkse groene landschap. Ze staan op een plek waar Houtense inwoners er zo min mogelijk last van hebben.”

In juli maakte hij dit ook kenbaar aan buurgemeente Houten en aan Provinciale Staten. ,,Mijn verzoek is vooral om zorgvuldig om te gaan met het belang van Wijkse inwoners. Nu de aanvraag is ingediend gaan we, in overleg met de gemeenteraad, ons beraden op stappen voor de vervolgfase. De gemeenteraad is vrij stellig en wil doorgaan met deze protesten tot aan de Raad van State - wat mij betreft blijft dit ook zo.”

Dat er één turbine in eigendom kan komen van inwoners, daar is Marchal niet van onder de indruk: ,,Daar hebben we in Wijk helemaal niks aan, omdat we daar niet in deelnemen. Maar ook als dat wel zou kunnen, zou dat wat mij betreft helemaal niks verbeteren.”

advertentie
advertentie