Jenny en Rein Broman zijn 50 jaar getrouwd
Jenny en Rein Broman zijn 50 jaar getrouwd Ali van Vemde

Bruidspaar Broman - De Bruyn

15 november 2018 om 11:14 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Rein en Jenny Broman vierden op donderdag 8 november hun 50-jarig huwelijk. Burgemeester Tjapko Poppens kwam het paar bezoeken en bracht voor hen het 'boterbriefje' mee, een gewaarmerkte kopie van de originele trouwakte.

Ali van Vemde

Jenny de Bruyn leerde Rein Broman kennen op 6-jarige leeftijd. Rein was toen 8 jaar. Dit gebeurde in voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Jaren later, in 1964, kwamen ze elkaar weer tegen toen Rein in Vlaardingen bij hen thuis op bezoek was. Dit omdat hun beide ouders bevriend waren. Twee jaar later kwam hij weer en enkele weken later kregen ze verkering. Omdat Rein voor de zomervakantie hoorde dat hij voor zijn werk als marinier in september voor 18 maanden naar Aruba moest, verloofden ze zich in augustus. De contacten met het thuisfront waren toen heel anders dan nu; brieven schrijven en één telefoongesprek van 5 minuten. Na zijn terugkeer in 1968 trouwden ze op 8 november. Eerst trokken ze in bij zijn ouders, een jaar later kregen ze een huis toegewezen in Rotterdam. In dat jaar werden ze ook de trotse ouders van hun zoon. Ondanks zijn plaatsing in Rotterdam had het paar een weekendhuwelijk. Na Rotterdam volgde een verhuizing naar Driebergen waar ze in 1976 opnieuw een zoon kregen.

HET THUISFRONT Al snel daarna vertrok Rein naar Curacao en de opvoeding van de twee zoons kwam dan ook vooral op Jenny neer. Dat was niet altijd even makkelijk, maar Jenny was gewend om alles zelf te moeten regelen. Rein is trots op de manier waarop ze dit heeft gedaan. "Vervelende situaties gebeurden meestal wanneer ik weg was. Zo gebeurde het dat bij het bijvullen van de verwarmingsketel door een buurman onze zoon 2e graad verbranding opliep. En dat de jongste zoon na een sportles niet meer kon lopen. Tot aan mijn functioneel ontslag heeft Jenny min of meer alles gedaan en geregeld. Wanneer ik het tegen mijn zoon toevallig over opvoeden heb, dan zegt deze meteen: "Zeg maar niks Pa, je was nooit thuis en je kwam alleen maar even logeren."

ZORG Na een verblijf in Engeland woonde het paar twee jaar in Wijk bij Duurstede. Er volgden nog diverse verhuizingen en twee uitzendingen naar Curacao. Na zijn functioneel ontslag in 1998 vestigden ze zich definitief in Wijk bij Duurstede. Vaak wordt hen gevraagd om te komen klussen en dat doen ze samen met heel veel plezier. Maar ook was er de zorg voor zijn moeder en na haar overlijden in 2011 nog steeds de zorg voor Jenny's vader.

ACTIEF Tot en met 2016 werkte Rein mee aan de organisatie van activiteiten voor de veteranen in de gemeente. Jenny sport twee keer in de week en geniet van de koffieochtenden met één van haar vriendinnen en de vriendinnendagen. Rein houdt van wandelen en doet nog steeds enthousiast mee aan de vierdaagse. Hun oudste zoon woont in de buurt en heeft twee dochters, de jongste is ook getrouwd en heeft twee dochters, maar woont op Curacao. Zoveel mogelijk gaan er er naar toe.

advertentie
advertentie