Piet en Annie Tool krijgen het 'boterbriefje' van burgemeester Tjapko Poppens
Piet en Annie Tool krijgen het 'boterbriefje' van burgemeester Tjapko Poppens Ali van Vemde

50-jarig bruidspaar Tool-Jacobs

26 oktober 2018 om 07:24 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Piet en Annie Tool vierden op donderdag 18 oktober hun 50-jarig huwelijk. Natuurlijk was er visite en ook burgemeester Tjapko Poppens kwam het echtpaar bezoeken om hen namens de gemeente te feliciteren met deze heuglijke dag. Traditiegetrouw bracht hij voor hen het 'boterbriefje mee', een gewaarmerkte kopie van de officiële huwelijksakte. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje werd uitvoerig bijgepraat over het Wijk bij Duurstede van 50 jaar geleden.

Ali van Vemde

Piet groeide op in Spanbroek in Noord-Holland. Voor zijn werk, het slopen van bunkers, kwam hij naar Wijk bij Duurstede. Hij kwam in de kost bij de ouders van Annie aan de Nieuwstraat. Het was liefde op het eerste gezicht. "Na een half uur wisten we al dat we bij elkaar zouden blijven," vertelt Annie. Het werk kwam er echter niet van, want Monumentenzorg had bepaald dat de bunkers niet meer gesloopt mochten worden. Piet besloot in Wijk bij Duurstede te blijven. "Ik kan overal wennen. Ik was het gewend om op pad te zijn." Hij ging werken bij Coffeng in Bunnik. Annie werkte tot haar trouwen bij de sigarenfabriek.

HET WIJK VAN VROEGER Het echtpaar kreeg een dochter en heeft inmiddels twee kleinkinderen, een jongen en een meisje. Ze weten prachtige verhalen te vertellen over het Wijk van vroeger. Onder andere over de deplorabele toestand van de woningen aan de Nieuwstraat. Piet vertelt hoe hij zich op het gemeentehuis meldde met zijn bed en daar vertelde dat hij daar ging wonen tot er wat aan de woningen werd gedaan. "In welke kamer kan ik slapen." Dat was natuurlijk niet de bedoeling en zo werd toch al snel het huis opgeknapt. Piet is altijd goed met zijn handen geweest. Van origine was hij monteur voor landbouwwerktuigen en -machines. Maar hij was ook fietsenmaker,en had nog een poosje zijn eigen fietsenzaak in de Wilhelminastraat.

HOBBY'S Dat Piet erg handig is, dat mag duidelijk zijn. Hij repareerde oude radio's, machines en maakte prachtige modellen van hout, zoals een koets en een paardenlijkwagen. In hun huis aan de Amstel had hij hier alle ruimte voor. Nu ze enkele jaren geleden zijn verhuisd naar de Dirk Fockstraat, omdat het met de gezondheid van hen beide wat minder gaat, is er geen ruimte meer voor zijn hobby houtbewerken. Hij heeft deze hobby ingeruild voor het bouwen met Lego. Nu maakt hij hier prachtige dingen mee, Omdat in Engeland meer te verkrijgen is, bestelt hij de pakketjes daar. Maar ook Annie is erg creatief. Zij maakt prachtige 3D kaarten. Zo is ze nu bezig met het maken van schitterende kerstkaarten.

FEEST De broze gezondheid zorgt ervoor dat ze niet alles meer kunnen. Toch genieten ze allebei van hun hobby. En, nog steeds, na al die jaren zijn ze blij met elkaar. Het 50-jarig huwelijksfeest werd gevierd met een etentje.

advertentie
advertentie