S. Verhaar
S. Verhaar Rob Haak Fotografie

Klimaatakkoord: zijn we op de goede weg?

17 oktober 2018 om 07:35 Lokaal/Column

Terug uit Het Verre Oosten, schoof ik met nog in mijn achterhoofd het klimaat en milieu daar, aan op een landelijke werkconferentie Klimaatakkoord van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De workshop die ik volgde, ging over ruimtelijke inpassing en maatschappelijk draagvlak voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Dat draagvlak heel belangrijk is, zien we in onze gemeente aan het verzet tegen de geplande windturbines in Houten.

Een leerzaam congres, waarin ik concludeerde wat ik eigenlijk al dacht: we kunnen het als gemeente niet alleen. Dit vraagt om een grootschaliger aanpak: regionaal, landelijk, Europees en globaal. Want dat het zo niet verder kan op onze planeet, is duidelijk!

Terug naar Nederland en onze gemeente. Wat kost het eigenlijk om in 2030 aan de klimaatdoelstelling te voldoen? Niemand die het weet. Ik hoorde eens € 50 miljard als bedrag voor alle gemeenten samen. Deel ik dat simpelweg door ca. 18 miljoen Nederlanders, dan is dat € 2.750 per inwoner. Voor een gezin van 4 personen dus al snel € 11.000. Gemiddeld! Maar klopt dit? Zeker, de kosten van de energietransitie worden grotendeels bepaald door toekomstige technologische ontwikkelingen, die nu worden bedacht. Daar is nog geen prijskaartje aan te hangen. Zijn we op de goede weg, of laten we ons angst aanpraten? Was het de afgelopen jaren de crisis die ons bezighield, nu is het klimaat hot! Een artikel in Elsevier van 2 emeritus hoogleraren aan de TU Delft schetst een interessant beeld. Opwarming, ijstijden en CO2 zijn van alle tijden. De mens kan dat nauwelijks beïnvloeden, de natuur speelt daarin een veel grotere rol. Laten we dus niet 'hysterisch' inzetten op CO2 reductie, maar nadenken over hoe we omgaan met onze eindige fossiele brandstoffen en onze natuurlijke omgeving. Laten we beseffen dat gas een relatief schone brandstof is. Dat een leven op uitsluitend wind- en zonne-energie een droom is en blijft. Kortom, we moeten breed kijken, technologie ontwikkelen en ons niet uitsluitend focussen op de CO2 uitstoot.

Nog even terug naar mijn reis door een stukje Azië. Wat ik daar heb gezien aan bijvoorbeeld uitstoot van verkeer en plastic zwerfvuil, staat in schril contrast met onze regels hier. Hoe moet dat zijn in India en China met meer dan 2,5 miljard mensen? Ik houd mijn hart vast. Krijgen we onze wereld ooit gezonder?

Fijne herfst, trek een trui aan voor u aan de thermostaat draait!

Steven Verhaar, fractielid VVD

advertentie
advertentie