Twee jaar lang een miljoen tekort

8 oktober 2018 om 12:43 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Financieel wethouder Hans Marchal (PCG) had een pittige boodschap bij aanvang van de commissievergadering over de Begroting voor 2019. Het tekort voor 2019 loopt inmiddels al over de 1 miljoen euro. Ook 2018 wordt flink in de min afgesloten - niet met de eerder begrote 6 ton, maar met 1,1 miljoen. Eind dit jaar komt de gemeente met een plan om deze miljoenenstrop te beheersen.

Kuun Jenniskens

Hans Marchal noemde het een schril contrast met de “feestbegroting die met Prinsjesdag in Den Haag is gepresenteerd”. In Wijk bij Duurstede is het geen feest en ligt er twee jaar lang een tekort van 1 miljoen. ,,Er is dus veel werk aan de winkel”, zo zei de wethouder. ,,Grondverkopen vangen de komende twee jaar nog wel een en ander op. Het college heeft vandaag besloten om voor 2018 niet alle uitgaven op slot te gooien. De uitgaven die niet hoeven, die doen we niet meer. Verder gaan we in 2019 voor 2 ton bezuinigen. En daarnaast uitgaven uitstellen en temporiseren. In december van dit jaar komen we met een plan. Tijdens de Algemene Beschouwingen in november krijgen we graag input van de gemeenteraad hoe we voor de komende jaren dit structurele verhaal verder kunnen invullen.”

De verklaring die de gemeente geeft voor deze schrikbarende tekorten, ligt onder andere bij het feit dat de rijksoverheid minder geld heeft uitgegeven. Gevolg daarvan is dat gemeenten ook minder geld krijgen. Ook is nog niet bekend hoeveel Wijk bij Duurstede ontvangt uit de ‘Stroppenpot’ voor het Sociaal Domein. Op dinsdag 9 oktober is er een (besloten) werkconferentie voor raad en college om financieel meer grip te krijgen op het Sociaal Domein - want daar zijn de uitgaven moeilijk te voorzien en geeft de gemeente meer geld uit dan er binnen komt.

advertentie
advertentie