Niek van Staaden
Niek van Staaden Van Zwieten.

Schaf de raad af!

26 september 2018 om 07:38 Lokaal/Column

Raadspraat

Schaf de raad af! 

Misschien een vreemde bijdrage voor een raadslid. Maar ik ben ervan overtuigd dat de democratische belofte béter waargemaakt kan worden dan met een gekozen gemeenteraad. En dat komt niet door een gebrek aan goede wil. Maar de raad is duidelijk geen afspiegeling van de bevolking. Erg weinig vrouwen en jongeren, erg veel hoger-opgeleiden.

Bovendien wordt het systeem gedomineerd door politieke partijen. De verscheidenheid aan standpunten, is veel groter dan partijen en programma's suggereren. Dat geldt zowel voor politici als inwoners. Politieke partijen dwingen tot conformiteit waar die niet bestaat. Op bepaalde thema's neemt de volksvertegenwoordiging al decennia andere besluiten dan inwoners willen. Ook lokaal is die invloed duidelijk merkbaar. Dat is ongezond en onhoudbaar.

Het partijsysteem en verkiezingen wakkeren tegenstellingen aan. Je moet je profileren en de aandacht trekken. Terwijl vooruitgang en welvaart liggen in het compromis. Onder inwoners is de bereidheid om eruit te komen vaak veel groter dan in de politiek. Als mensen echt gehoord worden en samen afwegen, is er zoveel meer mogelijk! Dat blijkt uit experimenten in binnen- en buitenland maar ook in Wijk. Na jaren politieke stilstand, liggen er steeds meer gedragen inwonervoorstellen. Door coalitievorming of omdat geen van de partijen gezichtsverlies wil leiden, gaan onderwerpen soms decennia op slot.

Ook moeten we onderkennen dat persoonlijke ambities, invloed hebben op het functioneren van een kritische volksvertegenwoordiging. Het fenomeen van de carrière-politicus is niet in het algemeen belang.

Een raad samengesteld door loting in plaats verkiezing, zou veel problemen ondervangen. Deze wordt goed gecompenseerd en ondersteund, heeft voldoende omvang om representatief te zijn en rouleert periodiek zodat veel meer mensen meebesturen. De raadsleden hebben geen ander belang dan het algemeen belang. Geen partij, carrière of verkiezing die hen dwingt tot vorm boven inhoud. Bestuurders en ambtenaren blijven professionals. De volksvertegenwoordiging wordt weer echt volks-vertegenwoordiging!

Niek van Staaden

GroenLinks Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie