Afbeelding
Kuun Jenniskens

Begroting 2019; aan de slag met tekorten Jeugdhulp

22 september 2018 om 07:24 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente is vast van plan de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Voor de komende Begroting is hier goed naar gekeken omdat er veel tekorten waren. Wethouder Hans Marchal (PCG, Financiën): ,,We hebben te maken met flinke tekorten in het Sociaal domein. Voor 2019 hebben we de begroting moeten aanvullen uit onze Algemene Reserve. De Meerjarenraming 2020-2022 laat voor elk van die jaren echter een positief saldo zien."

 

Kuun Jenniskens

Wethouder Wil Kosterman zegt dat de uitgaven voor Jeugdhulp en Wmo kritisch zijn bekeken: ,,Al jarenlang ontvangen we minder inkomsten vanuit het Rijk, maar betalen we meer aan de Wmo en Jeugdzorg. Dit speelt overigens niet alleen in onze gemeente: regionaal en landelijk is hetzelfde probleem zichtbaar. Deze uitgaven hebben we zorgvuldig bekeken en we blijven dat in de komende jaren ook doen. Alleen op die manier kunnen we de zorg voor onze inwoners toegankelijk en betaalbaar houden."

Het college heeft pijnlijke keuzes moeten maken om financieel gezond te blijven. Ambities uit het Coalitieakkoord zijn bijgesteld en vertraagd en er is gesneden in organisatiebudgetten. De gemeente gaat een inflatiecorrectie van 2,3 procent invoeren op de OZB-opbrengsten voor het jaar 2019.

Op dinsdag 2 oktober bespreekt de gemeenteraad de Begroting. Op dinsdag 6 november neemt de raad een besluit over de Begroting.

advertentie
advertentie