Gerard en Ineke Fraza met burgemeester Poppens
Gerard en Ineke Fraza met burgemeester Poppens wes janssen

Gerard en Ien Fraza 50 jaar samen

19 september 2018 om 11:25 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Na een jaar in het sanatorium in Bilthoven ging Ineke Peek, dochter van de bekende Wijkse kastelein Hennie Peek, met de bus naar Werkhoven voor een avondje uit naar het sportfeest van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). Daar ontmoette ze Gerard Fraza die haar ten dans vroeg en zo is het begonnen.

door Wes Janssen

Deze dans, op het nummer "Whiter shade of pale" van Procol Harum, dat Gerard helemaal meezong in haar oor, maakte grote indruk. Maar de vonk sloeg pas echt over toen hij voor haar opkwam bij een vervelende gast in cafe-restaurant De Engel waar ze achter de bar stond. Dat de dochter van een kastelein een streepje voor had bij Gerard bleek toen ze als eerste meisje werd voorgesteld aan zijn ouders.

HUIS EN HAARD Na hun huwelijk in 1968 woonden ze een jaar in bij de ouders van Ineke op de Markt, daarna ging het stel naar de Frankenweg, in een van de eerste nieuwbouwwijken van Wijk. Heimwee naar de binnenstad dreef hen naar het "Gasthuis" in de Oeverstraat dat Gerard in een overmoedige bui had gekocht. Dit opportunistische project vergde veel van hun improvisatievermogen en ze verhuisden dan ook naar een rustig boerderijtje aan de Linge in Enspijk. Na een jaar hielden ze het daar voor gezien en keerden terug naar hun geliefde stadje in het pand van Notaris Luijkx in de Peperstraat. Gerard houdt van historische panden en zo belandden ze op de Markt in "De Nederhoff" samen met hun vrienden Jan en Ineke Boone. Na een tussenstop in "Amstelwijk" aan de Muntstraat zijn ze nu op hun plek in de Volderstraat. ,,Nu is het klaar", volgens Gerard, "Drie van de vier kinderen wonen in deze straat en de kleinkinderen (10) komen graag op visite. In de zomer zetten we de stoelen aan de straat en dan komt iedereen langs voor een praatje. Je blijft tenslotte een horecamens en het is niet gauw te druk.", aldus Ineke.

ACTEREN EN RESTAUREREN Ineke is inmiddels een bekende wijkenaar door haar rol als Dien in het duo Til en Dien dat al zo'n 40 jaar bestaat. Ook in de voorstellingen "Licht en donker", die binnenkort weer plaats gaan vinden, kan men Ineke weer tegenkomen. Behalve schrijven en acteren is ook koken haar hobby; vooral voor lange tafels en grotere gezelschappen. Dat Gerard graag zuurdesem brood bakt en vroeger bakkersknecht is geweest komt dan natuurlijk goed van pas. Iedereen in Wijk kent echter zijn echte passie: het restaureren van historische panden met authentieke materialen. Vele panden in Wijk zijn in oude glorie hersteld onder regie van Gerard. Samen met de beste restauratiearchitecten ging hij in de jaren 70 en 80 aan de slag om verpauperde panden zorgvuldig in oude staat te herstellen. Nog steeds weten opdrachtgevers hem te vinden voor bijzondere projecten.

FILOSOFIE Gevraagd naar het geheim van zo'n lange verbintenis vertelt Ineke: ,,Als je net getrouwd bent ben je verliefd en daarna probeer je soms het karakter van je partner wat bij te schaven; vergeefse moeite want je moet hem in zijn waarde laten. Naarmate we ouder worden wordt het steeds leuker." Liefde is ook vaak een onderwerp in beroemde opera's waar ze erg van houden. Om het jubileum te vieren gaan ze binnenkort naar de Arena in Verona om een opera life bij te gaan wonen.

advertentie
advertentie