SP bezorgt na bespreking Sociaal domein.

15 september 2018 om 17:51 lokaal Deel je nieuws


 

Sinds 2006 is de gemeente meer en meer verantwoordelijk geworden over onderdelen van zogenoemde sociaal domein. Hierin zitten alle zaken die te maken hebben met de sociale kant van het beleid zoals zorg, welzijn, opvoeding, voorzieningen voor gehandicapten, uitkeringen enzovoorts. ´Helaas heeft Den Haag deze zaken bij ons neergelegd, maar wel enorme bezuinigingen. Zelfs voor Wijk loopt dat in de miljoenen. Omdat dit nu een probleem is, is de gemeenteraad nogmaals bijgepraat. Dat wat wij hoorden, maakt ons niet blij´, aldus SP-fractievoorzitter Jan Oechies.

Het eerste deel van de veranderingen, ook wel transitie genoemd, was de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze werd bekend onder de afkorting Wmo. Volgens Oechies is deze onder de deskundige leiding van SP-wethouder Jan Burger goed opgevangen. ´De kwalitatief van zorg is uitstekend en de uitvoering is zeer kosten efficiënt. Hiervoor kreeg Wijk het predicaat Gouden gemeente, als bewijs dat het goed ging. Mensen van buiten en klanten gaven hoge cijfers. Maar financieel liep het ook, aangezien we een spaarpotje konden maken voor problemen´, vat de SP-er samen.

De problemen kwamen echter terug met de veranderingen in de Jeugdzorg. Oechies; ´Hier werd ten eerste alles door het kabinet van VVD-er Rutte over de schutting gegooid met veel te weinig geld. Daarnaast moesten gemeenten verder onder het oude regiem, met de toen ingezette zorg van veel te dure zorgverleners. De gemeente moesten het maar uitzoeken. In Wijk alleen al hebben we zodoende  200 zorgcontracten, van bijna net zo veel instanties. Veel van die organisaties hebben hun zaken zo slecht op orde dat de gemeente jaren later nog rekeningen krijgen. Met te weinig geld en slechte bedrijven wordt alles vanzelf een zooitje. ´

De Wijkse socialisten maken zich de meeste zorgen over het nut en de kwaliteit van de geleverde zorg. Zij hoorden dat lokaal er wel een goed fundament is neergezet. ´Welzijnsorganisatie Binding heeft met Loket Wijk deskundige medewerkers Zij kunnen oordelen over nut en noodzaak van een interventie. Tijdens de bijeenkomst vertelden de ingehuurde expert dat Loket Wijk ook een keten heeft opgezet. Maar als we dan horen dat de gemeente dat minder goed heeft gedaan, gaan onze oren overeind´, bekijkt Oechies.

Als zorgkenner viel de SP-er  viel hem meer op. ´De titel van de bespreking was Grip op het sociaal domein. Zo heb ik maar eens gevraagd naar de zogenaamde outcome indicatoren. Hiermee kan gekeken worden naar wat de verschillende aanbieder van zorg als resultaat wil behalen. Tot onze schrik blijkt de gemeente bij de jeugdzorg helemaal niets te hebben. Dit betekent dat zorgaanbieders slechts een inspanningsverplichting hebben en gegevens over kwaliteit en doelmatigheid ontbreken. Het blijft dus gissen of onze jeugdigen die voor hun geestelijk en sociaal welzijn op kosten van de samenleving in goede handen zijn. Vanaf 2015 is er weinig opgebouwd.´

Het college moet wel aan de slag, omdat de spaarpot zoals deze onder Jan Burger opgebouwd is, door de bezuinigingen vanuit Den Haag rap leeg raakt. Het college lijkt zich vooral op meer bezuinigingen in het sociale domein te richten. ´Het woord zelfredzaamheid viel genoeg. Mensen moeten dus meer zelf doen. Kan soms best, maar het geeft wel te denken. We zijn dan ook benieuwd als komende weken de begroting doorkomt. Wij zullen het sociaal domein op de voet blijven volgen. Het gaat hier immers om mensen die hulp nodig hebben”, besluit Jan Oechies namens de Wijkse socialisten.

advertentie
advertentie