Protestantse kerk in Overlangbroek
Protestantse kerk in Overlangbroek Bazaar Overlangbroek

Bazaar in Overlangbroek

31 augustus 2018 om 07:06 lokaal

Ali van Vemde

Iedere twee jaar wordt in Overlangbroek een gezellige bazaar georganiseerd. Op zaterdag 8 september is het weer zo ver. Rondom de kerk en het oude schooltje zijn weer tal van activiteiten.

Opbrengst voor kerkelijke gebouwen

Tijdens Open Monumentendag is een bezoek aan Overlangbroek meer dan de moeite waard. De Kerk en de Oude School zijn deze dag opengesteld ter bezichtiging. Vanaf 10.00 uur is dit mogelijk. Er zijn de gehele dag mensen aanwezig die belangstellende rondleiden en veel kunnen vertellen over de geschiedenis van de mooie Hyacinthuskerk. 's Morgens is er koorzang te horen, 's middags kunt u genieten van orgelspel en een muziekensemble, met onder andere viool en fluit. Buiten vóór de kerk worden oliebollen gebakken en verkocht. Op het tuinterras bij de famlie Laporte kan men weer terecht voor een kopje koffie of thee met een lekkernij. Zoals gebruikelijk is ook nu de opbrengst van deze dag weer bestemd voor het onderhoud van de kerkelijke gebouwen.

OUDE SCHOOL In de Oude School zijn videobeelden te zien van Overlangbroek. Hier wordt ook de boekenverkoop gehouden. Diverse kramen zijn hier opgesteld. Er worden wafels gebakken op Oud-Hollandse wijze en verkocht en u kunt er versproducten, koek en cake en bloemen kopen. Daarnaast zijn er lp's en cd's te koop. Erg populair zijn de zelfgemaakte artikelen en de workshops. Rondom de school zijn verschillende kinderactiviteiten met een springkussen, zandbak, knutselmogelijkheden, een stickerspeurtocht en er is natuurlijk wat lekkers. Ook is hier het Rad van Avontuur waaronder het kinderrad. De dag wordt weer afgesloten met een gezellige barbecue met een dienstenveiling en de bekendmaking van de winnaars van de loten, die op deze dag worden verkocht.

VOORBEREIDINGEN IN VOLLE GANG De Bazaar Overlangbroek vraagt een behoorlijke voorbereiding. Zo'n 80 vrijwilligers zijn al maanden bezig om er ook nu weer een succes van te maken. Er komt heel wat bij kijken om alles in goede banen te leiden. Zo zijn er diverse workshop- en knutselavonden gehouden om mooie producten aan te kunnen bieden. Ook vorige week was een groep dames enthousiast aan het werk. Aan verschillende tafels ging men aan de slag. Zo werden er een soort glas in lood raampjes gemaakt, net zoals de roos van de Hyacinthus kerk. Uit hout werden met de figuurzaag het frame gemaakt. Het glas wordt gemaakt van een soort vliegerpapier. Het resultaat mag er zijn en staat prachtig voor een raam of bijvoorbeeld in de kerstboom. Een andere groep was druk bezig met het maken van geschenkpakketjes. Van geurtjes, zeepjes cosmeticaproducten, handdoeken en gastendoekjes werd een mooi, feestelijk pakketje gemaakt. Na het grote succes van de vorige bazaar werden deze avond weer etagières gemaakt. Hiervoor zijn mooie borden, schoteltjes, schaaltjes en kopjes gebruikt. Al eerder werden glazen versierd met mooie decoraties en docoratieve plankjes.

HYACINTUS KERK De opbrengst van deze dag komt geheel ten goede aan het onderhoud van alle kerkelijke gebouwen, waaronder de pastorie, de school, de kerk en het kerkhof. Al in 1335 wordt de kerk vermeld, maar officieel is deze bekend vanaf 1429 met de beschermheilige Sint Hyacinthus. Na de Reformatie is het een Protestantse Nederlands Hervormde kerk geworden, nu bij PKN aangesloten. Het koor en de zijbeuken werden in 1832 gesloopt en vermoedelijk zijn toen oude wapenborden en glas-in-loodramen verdwenen. De kerktoren is nog in oorspronkelijke staat, de torenspits werd in 1974 gerestaureerd.

VRIJWILLIGERS Mede door de grote inzet van vele vrijwilligers is het mogelijk dit prachtige culturele erfgoed in stand te houden. Overlangbroek is een kleine, hechte gemeenschap die met de tweejaarlijkse bazaar laat zien waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn. Zonder de hulp van de vrijwilligers, van jong tot oud, is het niet mogelijk deze dag te organiseren.

Vrijwilligers zijn hard aan het werk
advertentie
advertentie