Wethouder Wil Kosterman overhandigt een Hart van Wijk pasje aan mantelzorger Rachida Buzhu.
Wethouder Wil Kosterman overhandigt een Hart van Wijk pasje aan mantelzorger Rachida Buzhu. Stichting Binding

Wethouder Kosterman reikt Hart van Wijk pas uit; mantelzorg waarderen is belangrijk

23 november 2021 om 09:30 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE De aanmeldingstermijn voor de mantelzorgwaardering is met enkele weken verlengd, zodat zoveel mogelijk mantelzorgers zich alsnog kunnen aanmelden. De mantelzorgwaardering bestaat uit een tegoed van €75 op de Wijkse Klanten Spaarpas. Aanvragen kan via het Steunpunt Mantelzorg, ondergebracht bij Stichting Binding.

Eigenlijk had het presentje voor mantelzorgers aangevraagd moeten worden vóór de dag van de Mantelzorg op 10 november. De aanvraagperiode is nu echter een klein stukje verlengd: tot 1 december. Wethouder Wil Kosterman legt uit: „Het is een gekke en hectische tijd. Normaal was er rond deze waardering veel publiciteit, omdat we ook een Dag van de Mantelzorg organiseerden. Door Corona kon deze dag natuurlijk niet doorgaan, maar nu hebben mogelijk veel mensen ook even de aanvraag van de waardering gemist. Bij deze dus een oproep aan iedereen die zich mantelzorger voelt: meld je aan!”
Karen Spierenburg van het Steunpunt Mantelzorg sluit hierbij maar al te graag aan. Spierenburg: „Corona en de forse personele tekorten in de zorg hebben het leven van veel mantelzorgers niet makkelijker gemaakt. Gelukkig hebben al veel mantelzorgers zich aangemeld. Maar nu kan dat dus ietsje langer.”
Wanneer spreken we nu eigenlijk over mantelzorg? Spierenburg: „Je kunt zeggen dat iedereen die langer dan drie maanden, acht uur per week of meer onbetaalde zorg of ondersteuning geeft aan iemand binnen gezin, familie of kennissenkring mantelzorger is. Mantelzorgers ondersteunen dus altijd iemand die dicht bij hun staat. En is meestal een inzet die ze als logisch zien. Vaak zien ze zich niet als zorger.”

Als consulent van het Steunpunt Mantelzorg is Spierenburg dagelijks bezig met het ondersteunen van mantelzorgers. „Het geven van mantelzorg hoeft niet als belastend ervaren te worden en heeft zeker ook mooie kanten. Maar het is zaak dat je als mantelzorger je grenzen goed in de gaten houdt. Wanneer is het allemaal nog in balans, en wanneer ervaar je de zorg als een belasting. Vanuit mijn functie kan ik meekijken en zo de mantelzorg helpen zelf ook overeind te blijven.”

De mantelzorgwaardering kan nu dus tot 1 december 2021 aangevraagd worden. Dit geldt voor mantelzorgers die langer dan 3 maanden zorgen voor iemand die in de gemeente Wijk bij Duurstede woont. Spierenburg: „Onze extra oproep is speciaal voor mantelzorgers die nog niet bij ons Steunpunt bekend zijn. Deze gemeentelijke waardering is een mooi presentje om mantelzorgers te laten zien, dat we aan ze denken en er ok voor hun zijn.”
Het aanvragen van de mantelzorgwaardering kan telefonisch via telefoonnummer 0343-473070. Of via een mail naar mailadres mantelzorg@stichting-binding.nl.

advertentie
advertentie