Faya Lourens over 'gezond van binnen en buiten;
Faya Lourens over 'gezond van binnen en buiten; Ali van Vemde

Faya Lourens geeft lezing bij QuaRijn tijdens de Sterk in je Werk-week

28 november 2019 om 10:44 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is belangrijk dat zorgmedewerkers plezier hebben in hun werk, de regie kunnen nemen over hun loopbaan en dat zij gezien worden. Daarom organiseerde Utrechtzorg in de week van 19 tot en met 23 november de Sterk in je Werk-week. Met op verschillende plaatsen activiteiten speciaal voor de medewerkers in de zorg.

Ali van Vemde

Bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis (QuaRijn) kwam Faya Lourens langs om een lezing te geven over een gezond leven onder de titel 'Gezond van binnen en buiten'. De medewerkers van QuaRijn en collega organisaties waren uitgenodigd om dit event bij te wonen.

SUCCES Faya, schrijfster van de Killerbody boeken, maar ook actrice, dj en moeder, begon de avond met te vertellen wat een mooi beroep ze hebben. "Jullie helpen altijd andere mensen, maar je moet ook aan jezelf denken." Alles is mogelijk, liet ze weten: "We kunnen veel meer dan we denken. Mensen zeggen vaak dat kan ik niet, maar eigenlijk bedoelen ze dan: ik wil het niet. Mijn moeder vertelde ons vroeger dat alles mogelijk is, mijn vader zei altijd dat als je iets wil bereiken je nog harder moet werken.." Hier heeft Faya zeker het doorzetten van geleerd. "Ik ben nu 38 jaar en begon bij GTST toen ik 21 jaar was. Alles heb ik ervoor gedaan om het te creëren. Niet opgeven en op jezelf focussen. Ik weet inmiddels dat als je er echt voor gaat alles mogelijk is. Ook heb ik geleerd om je niet druk te maken als de situatie is zoals die is en je dat toch niet kan veranderen." Om dit te benadrukken liet ze een filmpje zien van haar deelname aan Expeditie Robinson. Aan de hand van de vijf D's: Dromen, Denken, Durven, Doen en Doorzetten moedigde ze de zorgmedewerkers aan om na te denken over je leven. Ben je gelukkig met het leven dat je leeft en wat is de reden als je het niet leuk vindt. Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Plan me-time in om ook jezelf niet te vergeten.

VISUALISEREN "Geloven in de kracht van je gedachten." Faya vertelde hoe belangrijk dit is. "Alles wat ik heb bereikt heb ik eerst gevisualiseerd. Om zover te komen heb ik ook moeten leren om nee te zeggen. Het is fijn om andere mensen te helpen, maar spreek niet alleen af met slachtoffers. Mensen moeten jou ook iets brengen." Ze gaf uitleg over de frequentie van je gedachten. Zo zou het over een aantal jaren mogelijk moeten zijn dat als jij naar McDonalds wil de auto er al zelf naar toe rijdt. "Wees positief," was haar boodschap, "mijn mantra is: Faya je bent succesvol, ik hou van je. Doemdenken helpt niet. Geloof dat wat jij wil je dat kan visualiseren. Doe dat bijvoorbeeld voor het slapen gaan; denk alvast hoe jij wilt dat de dag er morgen uit gaat zien. Zet jezelf op nummer 1, dat is van belang in de zorg. Zeg ook lieve dingen tegen jezelf, dan heb je het schouderklopje van anderen niet meer nodig." Er gebeuren dingen in je leven waar je geen invloed op hebt, maar het gaat er om hoe je er mee omgaat. Je kan denken: ik vind mezelf dik, maar je kan dit ook omdraaien en denken: ik ben goed zoals ik ben.

KILLERBODY Na het schrijven van de succesvolle Killerbody boeken gaf Faya deze avond tips om fit te blijven. Ze doet dit in vijf stappen: dieet bepalen, opschrijven met tijdplanning, visualiseren alsof het al zo is, doorzetten en evalueren. Ze gaf aan dat je met 15 minuten per dag al fit kunt worden. Neem een jaardoel. "Het is geen kwestie van tijd maar van prioriteit. Sta iets eerder op, ga wandelen in de pauze, neem de trap in plaats van de lift." Ook liet ze zien hoe je met oefeningen in enkele minuten al fitter kunt worden. Na ook nog een aantal tips om goed en gezond te eten en te drinken werd de avond afgesloten met een korte, gezamenlijke meditatie.

advertentie
advertentie