Bea van Sprakelaar
Bea van Sprakelaar EWEC

Het verwezenlijken van grote idealen begint met kleine stapjes

14 april 2021 om 11:50 Zakelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Wie De Wijkse Moestuin kent weet wie Bea van Sprakelaar is. De kleinschalige tuinderij, waar op 1 ha groenten van het seizoen worden geteeld, is haar lust en haar leven. Hoe doet zij het eigenlijk met de energie in de Wijkse Moestuin?

door Moniek Reckman

De moestuin is niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Er zijn wel zonnepanelen en er is een accu, maar voor de grotere machines leveren die te weinig energie. Bea: ,,Dan kan ik wel meer zonnepanelen installeren, maar hoe sla ik die energie op? Als je geen aansluiting hebt op het net kan je ook geen energie terug leveren. Voor de beregening zijn we nu dus nog aangewezen op een benzinepomp. Gelukkig hebben we wel een bron waar we grondwater op kunnen pompen.” Ook de andere machines hebben nu nog fossiele brandstof nodig. Al die machines zijn ook leverbaar met accu’s, maar die zijn nog relatief duur. “Die staan dus op het verlanglijstje. Als we accu’s kunnen gebruiken hebben we minder fossiele brandstof nodig, hebben we minder luchtvervuiling en minder geluid.”

LEKKER VERS Een deel van de klanten van De Wijkse Moestuin komt oogsten omdat alles zo lekker vers is, maar de meesten vinden duurzaamheid ook belangrijk. ,,Mijn klanten zijn aandeelhouder in de oogst. Voor een vast bedrag per week kunnen ze zelf allerlei soorten groenten komen oogsten en klein fruit, appels, peren en bloemen plukken. Het is misschien iets duurder dan bij de supermarkt, maar ik gebruik helemaal geen gif en alles is erg vers. Alleen moeten mensen de weg naar De Wijkse Moestuin nog weten te vinden. Net als naar de EWEC. Meer klanten en vrijwilligers zijn altijd van harte welkom.” Voor Bea is educatie in de vorm van moestuinles aan kinderen erg belangrijk. “Zo zien ze wat er bij komt kijken. Veel kinderen zijn die connectie met de natuur kwijt, ze moeten weer in contact komen met de aarde. Dat is de basis.”

IDEALEN Op aanraden van een Moestuinbezoeker werd Bea particuliere klant bij EigenWijkse Energie. Daar neemt ze haar energie af. Ook heeft ze via de coöperatie aandelen in een van de projecten met zonnepanelen en ze wil ook gaan investeren in de zonneparken. Op haar huis had ze al zonnepanelen liggen. ,,We moeten veel meer schone energie op gaan wekken, want fossiele brandstoffen zijn vervuilend en ze zijn eindig. Volgens mij zijn brandstof, uitstoot en te veel maar ook te weinig water de knelpunten van de toekomst. Ik zou graag helemaal onafhankelijk willen worden, dus ook regenwater goed opvangen en hergebruiken. De WC doorspoelen met drinkwater!? Dat moet toch anders kunnen! Ik wil ook graag een warmtepomp, maar de ketel is nog niet zo heel oud en de isolatie is nog niet goed genoeg. Onlangs is de keuken verbouwd, toen ben ik meteen van het gas af gegaan. Een elektrische auto staat ook nog op het verlanglijstje. Je kunt wel allerlei grote idealen hebben, maar je moet gewoon klein en binnen je eigen mogelijkheden beginnen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door de EigenWijkse Energie Coöperatie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie