Afbeelding
Rijkswaterstaat

Duwvaartkolk Prinses Irenesluis langdurig gedeeltelijk gestremd door herstelwerkzaamheden

7 februari 2021 om 11:47 Verkeer en vervoer

WIJK BIJ DUURSTEDE Rijkswaterstaat plaatst van 15 februari tot en met 4 juni nieuwe damwandankers in de Prinses Irenesluis bij Wijk bij Duurstede. Daardoor is deze periode de duwvaartkolk regelmatig gestremd. Vooral de duwvaart loopt vertraging op, maar ook de overige scheepvaart moet rekening houden met extra reistijd.

Bij een controle bleek dat de verankering van de damwanden in de fuik voor de duwvaartkolk niet meer in goede staat is. Daarom worden de damwanden versterkt. De werkzaamheden duren lang vanwege het grote aantal damwandankers en de droogtijd van het beton.

HINDER EN OMVAREN Vanwege de werkzaamheden heeft de scheepvaart forse hinder van maandag 15 februari 06.30 uur tot vrijdag 4 juni 20.00 uur. In deze 15 weken is de duwvaartkolk gestremd tussen 06.30 en 20.00 uur. Buiten deze tijden is de kolk beschikbaar voor vaartuigen tot 11,5 meter breed. Tijdens een deel van deze 15 weken, van maandag 15 maart 06.30 tot vrijdag 9 april 20.00 uur is de duwvaartkolk volledig gestremd, dus ook buiten de werktijden.

In schema: maandag 15 februari t/m zondag 14 maart, dagelijks 06:30 tot 20:00 uur;

maandag 15 maart 06:30 tot vrijdag 9 april 20:00 uur: volledige stremming;

zaterdag 10 april t/m vrijdag 4 juni, dagelijks 06:30 tot 20:00 uur.

Stremming van de duwvaartkolk betekent dat de duwvaart alleen door de andere en smallere kolk kan passeren. Dit betekent dat zij moeten ontkoppelen en de bakken twee aan twee door de kolk moeten varen. Dit kost extra tijd. Vanwege de beschikbaarheid van slechts één kolk, moeten ook de andere schepen rekening houden met vertraging. De scheepvaartsector is overigens al eerder geïnformeerd.

Een deel van de scheepvaart kan omvaren via de Prinses Beatrixsluis. Dit geldt voor duwvaart tot 186,5 meter lang en 11,45 meter breed (mits boegbesturing) en voor schepen tot 135 meter lang en 15 meter breed. Afhankelijk van de wachttijden kan omvaren sneller zijn.

Voor omwonenden geven de werkzaamheden nauwelijks (geluids)overlast, in het weekend wordt alleen incidenteel gewerkt.

DE WERKZAAMHEDEN Aanneemcombinatie PARK gaat 120 nieuwe damwandankers plaatsen om de damwanden te versterken. Dit gebeurt via het boren van een gat in de damwand en in de grond. Daarin wordt beton gegoten en vervolgens een stalen pin geduwd. Het beton moet twee weken drogen. Vervolgens wordt de anker op spanning gebracht en definitief aan de damwand bevestigd. Daarnaast vervangt de aannemer balken wrijfhout en voert deze andere kleine werkzaamheden uit. Het werk kan alleen uitgevoerd worden vanaf het water.

Uit voorzorg zijn er hekken op het terrein geplaatst om een te grote belasting door zware voertuigen, zoals maaimachines en auto’s, te voorkomen. Als de werkzaamheden klaar zijn, verwijdert Rijkswaterstaat deze hekken weer.

advertentie
advertentie