Het hoogteverschil tussen stoep en fietspad is te hoog
Het hoogteverschil tussen stoep en fietspad is te hoog RTV Utrecht

Cliënten zorgboerderij de dupe van verplaatsen bushalte aan de Cotherweg in Langbroek

30 januari 2021 om 14:31 Verkeer en vervoer

COTHEN Nu een bushalte aan de Cotherweg in Langbroek is verdwenen, volgen slechtzienden een pad vol obstakels om bij hun dagbesteding op de zorgboerderij te komen. Eerst liepen ze in een rechte lijn vanaf de halte naar het erf, nu moeten ze een tunnel door, trap af en een rotonde oversteken. Een gevaarlijke situatie vinden de begeleiders van Bartimeus en de Statenfractie van de PvdA. Zij willen dat er een betere oplossing komt voor de groep slechtzienden. 

,,Met de trap is eigenlijk niet veel mis”, zegt Gert Sijl. Hij is werkzaam bij een zorgboerderij van Stichting Bartimeus, een instelling voor blinden en slechtzienden. “Wel is dit een hangplek voor jongeren, en die maken nog weleens opmerkingen. Dat is niet fijn.”

De tunnel is het grootste probleem, vertelt Sijl. Niet alleen zijn de sporen van hangjongeren terug te vinden - overal liggen vuurwerkresten en glasscherven - ook de inrichting ervan is niet geschikt voor mensen met een visuele beperking. ,,Ze lopen hier van fel daglicht, het kunstlicht in. Dat contrast is heel vervelend als je slechtziend bent. En de stoep waar ze overheen moeten lopen heeft een opstaande rand, er is geen scheiding tussen de stoep en het fietspad.”

De eerste keer dat een van onze mensen hier moest lopen, is hij gevallen

Door dat hoogteverschil is een cliënt van Bartimeus al eens gevallen. ,,De eerste keer dat een van onze mensen hier moest lopen, is hij gevallen. Gelukkig heeft een collega hem toen gezien en heeft ‘m op kunnen pikken.”


POLITIEK De verdwenen bushalte ligt langs de N227, een provinciale weg. Toen de fractie van de Partij van de Arbeid in de provincie begin deze maand hoorde over de situatie voor Bartimeus trokken ze aan de bel. Ze hebben gevraagd aan gedeputeerde Schaddelee (ChristenUnie) of de situatie beter op de slechtzienden kan worden aangepast.

Mohamed Talhaoui (PvdA): ,,Wij zien hier een klassiek verhaal. Er wordt een besluit genomen voor een grotere groep, maar de kleine en nu kwetsbare groep wordt hier vergeten. Wij vinden dat dit niet de goede manier is en denken graag mee over een betere oplossing.”

Het verdwijnen van de bushalte heeft te maken met een nieuw vervoersplan. Buslijnen zijn begin dit jaar uit efficiëntie samengevoegd, daardoor zijn sommige haltes komen te vervallen. Gedeputeerde Schaddelee heeft toegezegd om de plek te bezoeken. Een handvol slechtzienden maakt wekelijks gebruik van het openbaar vervoer om naar de zorgboerderij te reizen. Bartimeus hoopt op meer maatwerk vanuit de vervoerder en dat de oude halte weer in gebruik wordt genomen.

(bron RTV Utrecht)

advertentie
advertentie