Wethouder Wil Kosterman overhandigt bij het orgel de cheque aan Sjoerd Vredenberg
Wethouder Wil Kosterman overhandigt bij het orgel de cheque aan Sjoerd Vredenberg Ali van Vemde

Wethouder overhandigt cheque aan SCGK voor Engels orgel

10 december 2019 om 10:11 Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat heeft de afgelopen weken het Harrison & Harrison orgel in de belangstelling gestaan! Gebleken is dat een orgel niet alleen geschikt is als instrument voor kerkmuziek. Op allerlei manieren zijn de diverse mogelijkheden die het orgel biedt in de aandacht geweest. Of dit nu een concert, met koren, of bij een stomme film is.

Ali van Vemde

Aanstaande zondag om 17.00 uur is de afsluiting van het inauguratiefestival met Roden Girl Choristers, Festival of Lessons & Carols. Het belooft een waardige afsluiting te worden. Maar het vraagt natuurlijk om meer. Met Sjoerd Vredenberg van de Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) en wethouder Wil Kosterman spreken we over wat dit instrument toevoegt voor Wijk bij Duurstede.

OOK BUITEN KERKELIJK DOMEIN Sjoerd is er van overtuigd dat ook buiten het kerkelijk domein heel veel mogelijk is met orgelmuziek. "Het draagt bij aan het belang van een steeds hogere cultuurdichtheid." Sjoerd studeerde ook orgel en heeft zich met het bouwteam volop ingezet om het orgel te restaureren. "Mijn drijfveer en kick hierbij is dat we dit met z'n allen te leen hebben van onze voorvaderen. De kerk en de prachtige orgels uit 1617 en 1880. We moeten ons cultureel erfgoed bewaren en bewaken en voor iedereen toegankelijk en zichtbaar maken." De wethouder is het hier volledig mee eens. "Van huis uit ben ik historica. De vele monumenten in Wijk zijn van ons allemaal en dat moeten we koesteren. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Daar hoort ook bij dat we zoveel mogelijk mensen daarvan laten genieten. Onze gemeente heeft een schat aan activiteiten waarmee we ook mensen van buiten naar binnen kunnen halen." Sjoerd vult aan: "We hebben één van de oudste orgels, daar zijn er maar drie van in Nederland. In 2021 is het Sweelinck jaar en in Utrecht is het festival oude muziek, daar zouden wij ook aan mee moeten doen. Zo komen ook meer mensen van buiten de stad hier naar toe. Niet alleen naar de kerk, maar ook naar de winkels en horeca."

IN STAND HOUDEN "Het exploiteren valt niet mee," gaat Sjoerd verder. "Je mag de functie van de kerk geen geweld aandoen. Maar om het in stand te houden, moeten we nu iets doen. Zo redt de kerk het niet meer." Dat is zeker een punt van zorg. Wil: "Ook als gemeentebestuur hebben we onze verantwoording. Wij hebben daarin een adviserende rol en kunnen onze kennis delen. Het gaat ook om de lokale economie. Het is meer dan het gebouw alleen. Van mensen van buiten horen we regelmatig: "Waarom weten we dit niet? Wijk bij Duurstede is altijd een plek voor cultuur geweest, dat moet terugkomen." Het gaat natuurlijk niet alleen om de kerken en de orgels. Sjoerd: "Wijk heeft zoveel mooie initiatieven, kijk naar het bouwen van de Krommerijnder en het Vikingschip of onze Wijkse molen." De wethouder beaamt dit volledig. "De gemeente is maar wat blij met zulke 'gekkies' die dit aandurven." Waarnemend burgemeester Albertine  van Vliet benoemde het enige tijd geleden al. "Dat is typisch Wijks. Het is echt een stadje aan het einde van de weg. Wij doen het wel zelf, dat zit in het DNA. Wil: "Dat is ook wat Wijk zo bijzonder maakt. Er gebeurt hier veel."

OOK VOOR JONGEREN Sjoerd vertelt dat er ook wordt nagedacht over het orgel als instrument om het voor jongeren interessant te maken. "De diversiteit is er, we moeten kijken hoe we dat in zouden kunnen vullen. Laat ieder in zijn stiel zijn ding doen. We moeten inventief blijven, zoals bijvoorbeeld met het filmevent met geïmproviseerde ogelmuziek. Zo hopen we een groep te bereiken die nog nooit binnen is geweest in de kerk. Zo zou ook Lessons & Carols een traditie moeten worden. De wethouder is van mening dat dit tijd nodig heeft. "Bij de eerste voorstelling van het klank- en lichtspel duurde het ook een poosje voordat de kaarten waren verkocht, nu was het in no-time uitverkocht." Het moet met kleine stapjes gebeuren,. Sjoerd gaat verder: "Het gebouw is voor ons allemaal en dit draagt bij aan het naar buiten toe zichtbaar maken. Zo kunnen er kamerconcertjes worden gehouden of seminars georganiseerd." Ze zijn het erover eens dat je het met elkaar moet doen. Wil: "Dat geldt voor alle monumenten die we hier hebben. Dit moet straks het culturele hart worden, met de kerk, het museum en de Bonifatius steen. Het is fijn dat de betrokkenheid hier zo groot is, ook de middenstand helpt altijd enthousiast mee om bekendheid te geven aan de activiteiten. Dit past uitstekend bij onze stadspromotie. Dit is een voorbeeld van een unique selling point."

Het gesprek is ten einde en de wethouder overhandigt aan Sjoerd een cheque voor het SCGK voor hun enorme inzet. Er wordt nog even een rondje door de kerk gelopen, waarbij ook de mogelijkheden worden besproken zoals een intieme bruiloft en bescheiden uitvaart. We mogen trots zijn op 'onze' kerken!

advertentie
advertentie