Niet nagedacht over lokale watersport
Niet nagedacht over lokale watersport Peter Jansen

Watersporters: recreatiestrand Stadshaven wordt niks

2 mei 2020 om 12:20 Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE Onlangs is er een burgerinitiatief ondernomen voor een recreatiestrand naast de Stadshaven in Wijk bij Duurstede. Dat plan is zeker niet door watersporters opgesteld, want die weten wel beter.

De plannen voor een recreatiestrand lijken mooi, maar offeren voor recreanten en watersporters een heel gebied op. Recreatiegebied de Gravenbol wordt dan namelijk opgeheven en we krijgen hiervoor een troosteloos strandje in de plaats. Dat strandje situeren de bedenkers aan de monding van de Dode Arm, dus vlakbij de rivier. Daar varen hele grote vrachtschepen. Hun golfslag en zuiging zullen voor kleine kinderen gevaarlijk zijn op dat strandje. Het hele jaar door voert het rivierwater slib aan, dat door de lokale neerstroming bij de monding van de Dode Arm juist in de kom van het recreatiestrandje zal bezinken. Binnen korte tijd wordt het daar een modderpoel. Het lijkt mooi, een strand zo dicht bij Wijk bij Duurstede, maar dat is het niet.

NATUURGEBIED MET MEDEGEBRUIK Nu kunnen oeverrecreanten van een groot strand in de Gravenbol genieten, met daarbij een grote speelweide. Watersporters uit Wijk varen op de Dode Arm en Gravenbol, zij weten wat een bijzonder natuurgebied dit is. Grote groepen ganzen vliegen luid gakkend over hen heen, maar ook het kleine ijsvogeltje flitst opeens langs. Het is een natuurgebied, waar watersporters al decennialang medegebruikers zijn. Er zijn namelijk verschillende strandjes waar je bij elke windrichting en zonnestand kan genieten. Bij het plan voor het nieuwe recreatiestrandje is geen rekening gehouden met het huidige gebruik van dit vaargebied door recreanten.

GRAVENBOL VERBODEN GEBIED De provincie Utrecht wil recreatiegebied de Gravenbol graag ruilen voor het recreatiestrandje, omdat de bodem er zodanig vervuild is dat natuurinrichting hier problematisch is. De Gravenbol past wel in hun visie als natuurgebied. Oeverrecreatie in de Dode Arm en in de Gravenbol is dan niet meer mogelijk, alle oevers en stranden worden dan verboden gebied, er worden er zelfs boomstammen onder water gelegd om watersporters te weren! Wanneer de Gravenbol als recreatiegebied wordt gesloten, blijft er zowel voor oeverrecreanten als voor watersporters weinig over. Er komt meer natuur, maar wat heb je er aan als niemand er van kan genieten? Juist in contact met de natuur leer je de waarde ervan te waarderen. Door natuur- en recreatiebelangen met elkaar te vervlechten, ontstaat er ons inziens meer draagvlak voor natuurbescherming.

GEEN FIETSPAD LANGS DE DIJK Met een goede, veilige verbinding voor fietsers en wandelaars naar de Gravenbol heeft de hele regio rond Wijk een recreatiegebied van formaat, waar iedereen het hele jaar plezier van heeft. Dit is van meerwaarde voor meer dan de hele Wijkse gemeenschap, voor de toeristen en voor de watersport.

Net nu in combinatie met de dijkverzwaring er een unieke mogelijkheid is om het gewenste fiets- en voetpad naar de Gravenbol (ook vanaf Amerongen!) aan te leggen, willen de initiatiefnemers van het recreatiestrandje dit plan de nek omdraaien. Zij laten het geld prevaleren in hun voorstel door de reservering voor het fietspad langs de dijk te willen gebruiken voor de aanleg van dat strandje. Als dan vervolgens de gemeente de Gravenbol overdoet aan de Provincie is financieel een probleem opgelost: geen fietspad, geen onderhoud van de Gravenbol. Maar gewone mensen krijgen in plaats van een prachtige fiets- of wandeltocht door de Lunenburgerwaard naar een groots recreatiegebied een armzalige parkeerplaats(!) en fietsenstalling bij een veel te klein en onbruikbaar strandje.

LOKALE WATERSPORT Er is niet nagedacht over de lokale watersport: Alle drie de havens hebben een vergunning gekregen voor uitbreiding. Waar denken de bedenkers van het recreatiestrandje op een mooie zomerdag al die kleine roei- en motorbootjes met ouders en kinderen te laten landen? Juist dat maakt de Dode Arm en Gravenbol zo'n bijzonder gebied: iedereen kan er terecht.

Gemeentebestuur let op: de Gravenbol en de Dode Arm met hun strandjes zijn van onschatbare waarde. Laten we dat zo houden, zodat iedereen ervan kan blijven genieten.

Namens de lokale watersporters, Peter Jansen, Adriaan van Aelst, Margreet Beijlsmit, Bart Ebbinge, Doortje Dallmeijer, Lodewijk Bergsma, Egbert Meindertsma. Reageren kan naar WSV Rijn en Lek of naar Jachthaven Lunenburg.

advertentie
advertentie