Afbeelding
Gemeente Wijk bij Duurstede

Vernieuwing kademuur Langbroek kost ruim 7 ton

28 november 2023 om 16:33 Politiek

LANGBROEK Verkeer ondervindt al langere tijd hinder in Langbroek sinds gebleken is dat de kademuur aan de Langbroekerdijk tussen de Doornseweg (N227) en de Brink verzakt is. De kademuur zakt de laatste jaren steeds sneller en verder richting het water. Om erger te voorkomen nam de gemeente tijdelijke maatregelen. Een nieuwe kademuur moet het probleem oplossen. Wijks Nieuws zocht het uit: hier is 715.000 euro mee gemoeid.

Wethouder Jeroen Brouwer geeft in een eerder persbericht aan wat de gemeente tot nu toe heeft ondernomen: ,,We zorgden voor het stutten van de kademuur en stelden een halve rijbaanafzetting in met eenrichtingsverkeer. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid. Hierdoor is de situatie nu stabiel en is het verzakken van de kademuur gestopt. Het vaarverkeer op de Langbroekerwetering is op deze plek afgesloten. Dit alles was nodig voor de veiligheid van onze inwoners en weg- en watergebruikers.”

NIEUWE KADEMUUR IS NODIG

De huidige kademuur blijkt niet meer te versterken of te herstellen. Na het verwijderen hiervan komt er een nieuwe kadeconstructie voor in de plaats. Wethouder Brouwer: ,,De kademuur valt binnen het Rijksbeschermd gezicht Nederlangbroek. Vanuit Welstand is gekeken naar de uitstraling van de nieuwe kademuur. Daarom wordt het bestaande leuningwerk opgeknapt. Ook krijgt de nieuwe kademuur metselwerk, dat overeenkomt met het metselwerk van de Brinkbrug.”

KOSTEN: 715.000 EURO

WijksNieuws.nl wilde van de gemeente weten welke kosten hiermee zijn gemoeid? 

De totale projectkosten voor de vernieuwing van de kademuur bedragen 715.000 euro. Op dit moment is geen zicht op externe subsidies, dus de kosten volledig ten laste van de gemeentelijke begroting (2024-2027). 

Omdat deze kosten te voorzien waren, in elk geval sinds de verzakking bekend is, zijn hier reserveringen voor gemaakt?
Ten tijde van de signalering van de calamiteit is een reservering van 600.000 euro gemaakt. Dit bedrag was gebaseerd op een globale raming omdat nog onvoldoende detaillering bekend was. Na onderzoek en tijdens voorbereidende werkzaamheden zijn de kosten voor het vernieuwen van de kademuur inmiddels helder in beeld - deze komen dus neer op 715.000 euro. De gemeenteraad vergadert hier op dinsdag 27 november over (vanavond) en wordt gevraagd om op 12 december een besluit te nemen over het aanvullende benodigde krediet van 115.000 euro.

IN JANUARI 2024 OMLEIDINGSROUTES

De aannemer start in januari 2024 met de uitvoering van de werkzaamheden. Dit duurt ongeveer drie tot vier maanden. In deze periode is Langbroekerdijk tussen de Doornseweg (N227) en de Brink dicht voor al het verkeer met uitzondering van voetgangers. Er komen omleidingen voor bestemmings- en doorgaand verkeer. Ook het vaarverkeer op dit deel van de Langbroekerwetering is, net als nu, afgesloten tijdens de werkzaamheden.

INLOOPBIJEENKOMST

De gemeente verwacht in november een overeenkomst te hebben met een aannemer. Hierna volgt een inloopbijeenkomst voor de directe omgeving. Het definitieve ontwerp en het uitvoeringsplan (planning en fases) liggen dan op tafel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie