Wethouder en loco-burgemeester Wil Kosterman
Wethouder en loco-burgemeester Wil Kosterman Ali van Vemde

Wil Kosterman beoogd lijsttrekker van progressieve samenwerking in Wijkse gemeenteraad

17 september 2021 om 11:43 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Deze zomer zijn er stappen gezet om de samenwerking tussen GroenLinks, PvdA en de nieuwe partij Open nader vorm te geven. Deze drie partijen gaan met één lijsttrekker de verkiezingen in. De beoogd lijsttrekker is Wil Kosterman. Onder één naam gaan ze samen verder en vormen ze een raadsfractie. De nieuwe partijnaam wordt 22 september bekend gemaakt.

door Kuun Jenniskens

Dat Wil Kosterman, inmiddels bezig met haar tweede termijn als wethouder voor GroenLinks, de beoogd lijsttrekker is, bevestigt GroenLinks voorzitter Rene Vianen tegenover Wijks Nieuws: ,,Zij is een fantastische kandidaat, geboren en getogen in Wijk bij Duurstede. Wil Kosterman heeft veel ervaring en een progressief sociaal en groen profiel. Daar kunnen we van profiteren.” Mieke Wijnker (PvdA) zegt nog niet van de kiescommissie te hebben vernomen welke lijsttrekker woensdag wordt voorgesteld.

Tijdens de ledenvergadering van 22 september (om 20:30 uur in theater Calypso) kunnen de leden van de drie partijen via een stembiljet hun mening geven over de beoogd lijsttrekker Wil Kosterman. 

Ook zal de naam van de partij bekend worden gemaakt. Volgens Vianen is daar lang en breed over gesproken, de naam zal in elk geval niet het woord ‘links’ bevatten, of iets van een kleur - en ook niet ‘Open’ gaan heten. Meer wilde Vianen niet prijsgeven.

EEN FRACTIE Deze progressieve beweging gaat als één fractie in de gemeenteraad zitten. Vianen: ,,We worden geen nieuwe politieke partij. De drie partijen gaan samenwerken in een soort kopgroep, terwijl de drie bestaande partijen daaronder blijven bestaan. We werken samen op basis van een overeenkomst waarin we afspraken hebben gemaakt over besluitvorming.”

Tijdens de ledenvergadering wordt per partij gestemd. Vianen: ,,We stemmen op basis van gelijkwaardigheid, elke partij brengt 1/3 van de stemmen in. Dus GroenLinks krijgt vanwege haar drie zetels niet meer gewicht dan de PvdA, die momenteel geen raadszetel heeft.”

DEZELFDE IDEALEN GroenLinks wil deze samenwerking aangaan vanwege de inhoudelijke overeenkomsten. ,,We hebben dezelfde idealen”, zegt Vianen. ,,Dan kun je maar beter met elkaar samengaan en elkaar daarin versterken.” Een andere belangrijke reden die Vianen noemt is continuïteit: ,,Bij het opbouwen van deze beweging merken we - tot onze verrassing - dat veel meer mensen interesse hebben om zich actief in te zetten. Zonder enige moeite hebben we 12 mensen op een verkiesbare plaats op de lijst kunnen zetten. Met GroenLinks waren zo’n 15 personen inzetbaar, nu zij dat er 45 geworden. Dat geeft dus ons de mogelijkheid om mensen tot een goed raadslid op te leiden.”

Mieke Wijnker: ,,Voor de PvdA is de reden dat linkse partijen zich sterk moeten maken om niet versnipperd te raken. We moeten een stevig blok maken tegen rechts, dat steeds sterker op komt. We willen niet dat linkse stemmen verloren gaan, zeker nu het niet meer mogelijk is om een lijstverbinding aan te gaan.” Wijnker kaart aan dat er mensen zijn die zich niet in de landelijke PvdA of GroenLinks herkennen, maar wel progressief zouden willen stemmen. Een lokale progressieve partij is voor hen een uitkomst. Vandaar dat men grote verwachtingen heeft van deze samenwerking. 

advertentie
advertentie