Huisvesting van seizoensarbeiders in caravans (archief BDU)
Huisvesting van seizoensarbeiders in caravans (archief BDU) Kuun Jenniskens

100 seizoensarbeiders achter op het erf van het fruitbedrijf

22 mei 2021 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Fruitbedrijf Van der Grift wil aan de Kappeleweg 7 in Cothen een onderkomen bouwen waar 100 seizoensarbeiders kunnen verblijven. De maximale tijd dat iemand hier mag zijn, is 9 maanden per jaar. Het college wil dit voor 5 bedrijven mogelijk maken. Een fruitteler mag momenteel maximaal 20 mensen op zijn terrein huisvesten, soms gebeurt dit in caravans.

door Kuun Jenniskens

Deze fruitteler heeft 125 hectare aan de Kapelleweg en de Trechtweg, in Nieuwegein, en in Werkhoven. Het hoofdbedrijf is gevestigd in Nieuwegein. Werknemers van al deze locaties zullen in de nieuwbouw aan de Kapelleweg worden gehuisvest. Het is te duur om op al onze locaties huisvesting te bouwen, aldus de adviseur van de fruitteler. Van der Grift haalt arbeiders uit Polen en Slowakije en werft deze zelf. Deze mensen worden nu op recreatieparken gehuisvest. Dit fruitbedrijf wil gaan voldoen aan de strengste normen. Zijn adviseur legt tijdens de Voorbespreking van de gemeenteraad uit dat er inderdaad een afhankelijkheidsrelatie is: ,,Maar die is er nu ook, met huisvesting op een recreatiepark. Dit voorkomt overlast. Het gebouw wordt op afstand van omwonenden geplaatst.”

ZORGEN EN VRAGEN BIJ DE RAADSFRACTIES Op de fractie van de PCG na, hadden alle raadsfracties tijdens de Voorbespreking hier nog talloze vragen over. Meerdere fracties vragen zich af waarom dit niet kan met Nederlandse arbeiders, bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, via de gemeentelijke sociale dienst? Is al deze arbeid wel seizoensgebonden, of gaat dit het hele jaar door? Er zijn ook zorgen over de leefbaarheid, en de uitstraling. Zorgen over schrijnende situaties die her en der in Nederland door inspecties zijn geconstateerd. Ook al is dit een ondernemer die het goed voorheeft met zijn mensen, hoe waarborg je dit bij andere ondernemers? Verder is ook de menselijke maat aan de orde: de vraag is wat de arbeiders er eigenlijk zelf van vinden - hen is tot op heden niks gevraagd. Er zijn ook onderzoeken die afraden om grote groepen arbeidsmigranten bij elkaar te plaatsen. Ook het feit dat het hier een paraplubestemmingsplan betreft, geeft vragen bij meerdere fracties. Waarom is dit geen individuele aanvraag voor alleen deze ondernemer? In dat geval zou je namelijk de belangen van omwonenden beter kunnen meewegen. 

HOE ZIET DIT PLAN ERUIT? Over het plan zelf is nog nauwelijks informatie beschikbaar. Hoe wordt er gebouwd? Wordt het een recreatiepark met aparte huisjes? In media wordt gerept van een Polenhotel. Hoe hoog wordt dat? Komen de arbeiders terecht in slaapzalen, of individuele kamers? 

GROEIMODEL Wethouder Hans Marchal stak tijdens de Voorbespreking zijn hand in het vuur voor deze ondernemer: ,,Van der Grift gaat dit perfect regelen. Er is overigens sprake van een groeimodel; eerst wordt er huisvesting voor 50 arbeiders gebouwd. Deze fruitteler wil mensen vasthouden en legt zijn werknemers in de watten.” De wethouder zei dat er geen aparte huisjes komen, het wordt geen zelfstandige woonruimte.

DEBAT De wethouder wist alleen coalitiepartijen GroenLinks en PCG te overtuigen, de rest wil een raadsdebat waar bovengenoemde vragen aan de orde komen. Dit debat zal op dinsdag 1 juni plaatsvinden.

Huisvesting van seizoensarbeiders in caravans (archief BDU)
advertentie
advertentie