Grote groep bezwaarmakers: ‘Biovergister is uitgegroeid tot mestfabriek’

18 mei, 17:45 Politiek
Willem van der Horst
In januari 2020 werd het startsein gegeven voor de biogasinstallatie
In januari 2020 werd het startsein gegeven voor de biogasinstallatie

WIJK BIJ DUURSTEDE ,,Tijden zijn veranderd, inzichten ook”, aldus een grote groep van landgoederen, bedrijven en stichtingen uit de omgeving, die deze week de provincie verzoeken een vergunning voor de biovergister in Cothen (uit 2017), in te trekken. Naar hun mening past deze mestfabriek niet meer: deze vergister belast juist het milieu en vermindert de CO2 uitstoot niet. De omgeving krijgt daarentegen te kampen met geuroverlast, fijn stof, affakkelen, en het af-en aanrijden van grote vrachtwagens - aldus ir. Van Hoof, die namens deze partijen het verzoekschrift opstelde. 

door Kuun Jenniskens

,,Wat begon als een initiatief voor het circulair oplossen van een lokaal mestprobleem is uitgegroeid tot een mestfabriek, nog voordat er daadwerkelijk wordt gebouwd”, zo stelt het verzoekschrift. De bezwaarmakers zien de biovergister aan de Lynden van Sandenburgweg nabij 6-8 in Cothen, niet langer als sympathieke oplossing voor het lokale mestoverschot. Zo was het in 2011 wel begonnen, de fabriek zou voor lokale huishoudens groen gas gaan opleveren. 

TWIJFELS Inmiddels werd de capaciteit van deze mestfabriek vergroot van 36.000 ton naar 90.000 ton per jaar. Technisch is er overgeschakeld van monovergisting naar co-vergisting. 

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Uniek; aanleg nieuw bos Langbroek en Leersum
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Liesbeth Woertman signeert bij boekhandel Pettinga haar boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt’
PREMIUM
Afbeelding
Overig Steeds meer laadpalen in Nederland, maar kan dat niet anders?