Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert
column

Gemiste woonkansen

20 januari 2021 om 07:55 Politiek

De laatste weken komen er in de media weer veel berichten over woningbouw naar voren. Het kabinet had wel plannen uitgedacht, de regionale woondeals. In de provincie moest dat 67.000 woningen opleveren. Helaas is daar bitter weinig van terecht gekomen. Lokaal is er veel aandacht voor duurzaamheid. Daar kunnen we veel over schrijven. Over wonen is het college al maanden oorverdovend stil. En dat terwijl er in 2018 best wat zaken in de steigers stonden.

Volksbelang werd bijvoorbeeld Viveste. Daardoor ontstond een organisatie die wél geld kon investeren, iets wat daarvoor door financiële problemen niet lukte. Dankzij de nieuwe verhuurdersregels kon WS Cothen lang niks. Maar ook daar kwamen door samenwerking met Heuvelrug Wonen meer mogelijkheden.

En er was plek zat. Het terrein tussen de oude bieb en het postkantoor lag, net als het oude Wijkhuis gebied, open. Er lagen ideeën voor 1000 extra woningen en het verplaatsen van de gemeentewerf. De Lidl had de Heul gekocht. Het Walplantsoen kon meegenomen worden. En op initiatief van de raad, waarbij het CDA het voortouw nam, kwam de discussie over tiny houses op, terwijl in de regio alle gemeente wel iets wilden. Het college kon overal op aansluiten.

Met al die lichten op groen, is er in januari 2021 nog geen steen gelegd. Alleen van de Hortus, een idee van het vorige college. Ongetwijfeld dat de Covid19 crisis een rol speelt. En ja, het kabinet doet ook te weinig. Toch ligt het ook keuzes van het college.

Het college steekt heel veel geld in duurzaamheid. We zien wat daar allemaal van komt. De woningnood blijft hoog. De huizenprijzen stijgen door. Betaalbare woningen is voor een grote groep ver weg. Er wordt nog steeds te weinig gebouwd. Als SP riepen wij in 2018 al om extra projectleiders voor wonen aan te nemen. Helaas werd onze roep in de wind geslagen. In 2019 stelden we voor om via een woonfonds voor om de boel vlotter te trekken. Maar daar kwam geen ruimte voor.

Dat zal ongetwijfeld de komende maanden komen, met de lokale verkiezingen in 2022 in aantocht. Maar dat zijn allemaal oude kansen en weinig nieuwe. Jammer, want wonen was toch een topprioriteit?

Jeroen Brouwer, SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie