Afbeelding
BDU

PCG wil referendum over windmolens

8 december 2020 om 09:45 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE PCG denkt dat het zinvol is om een referendum te houden over windmolens, gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Het is de beste manier om draagvlak te meten, meent fractievoorzitter Jan-Dirk de Bruijn (PCG): ,,Draagvlak is voor de PCG essentieel.”

door Kuun Jenniskens

Windmolens blijven de Wijkse gemoederen bezig houden. PCG vraagt zich af of de enquête en de gesprekken met de samenleving over de Wijkse ambities - die het college organiseert - wel voldoende representatief zijn. Zegt dat voldoende over het draagvlak? Een referendum lijkt een beter instrument. PCG stelt hierover een schriftelijke vraag aan het college en vraagt of het initiatief vanuit het college, de gemeenteraad, of de samenleving moet komen?

Op zich zijn windmolens niet aan de orde binnen deze coalitie met de VVD. Daar zijn afspraken over gemaakt. Daarom spreekt men in de politieke wandelgangen ook wel van het ‘w-woord’. PCG hierover: ,,Het lijkt wel of ‘w-woord’ niet mag vallen terwijl we het er wel over moeten hebben met elkaar. Als gemeente hebben we duurzaamheidsambities, we zitten in een RES-regio, vanuit Den Haag worden zaken op ons bordje gelegd.”

De enquête die de drie Krommerijn gemeenten vorige week hebben uitgezet heeft ook weer de nodige roering gegeven. De Bruijn verzucht: ,,De PCG-fractie vraagt zich serieus af hoe het verder moet met dit onderwerp. Het lijkt wel of het college c.q. de verantwoordelijk wethouder het op dit onderwerp nooit goed kan doen.” Het gaat in dit geval om de eigen PCG wethouder Hans Marchal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie