Afbeelding
Pixabay
INGEZONDEN

In actie tegen windmolens boerenerven Langbroekerwetering

7 december 2020 om 10:50 Politiek

Recent zijn inwoners van het buitengebied van Wijk bij Duurstede onaangenaam verrast door een gemeentelijk plan om windturbines op erven bij ondernemers toe te staan. Dit zorgelijke initiatief heeft grote impact op het gebied en toekomstige ontwikkeling ervan! Tot 16 december kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna neemt de gemeente een besluit en wordt begin 2021 gestart met bouwen.

Tijdens de informatieavond bleek dat er 6 aanvragen liggen voor 7 turbines met een as-hoogte van 20 meter, met wieken 25 meter hoog. In het nieuwe paraplubestemmingsplan van de gemeente, kunnen tot 100 andere aanvragers ook in aanmerking komen om een turbine te plaatsen. Van een aantal is al bekend dat de aanvraag in voorbereiding is.

INGRIJPEND PLAN, ROMMELIG PROCES De plannen voor de bouw van windturbines in het Weteringgebied zijn buitengewoon ingrijpend en controversieel: de planning is rommelig (waar, hoe veel, hoe groot, welke schade) en het proces is haastig. De turbines ontsieren het unieke historische en natuurrijke coulisselandschap, ze zijn ingrijpend in een kwetsbaar flora en fauna- ‘stiltegebied’ en garanderen dag en nacht geluidsoverlast.

De gemeentelijke berichtgeving is misleidend: “geen turbines deze raadsperiode” herhaalt wethouder Marchal. Deze 7 turbines, die over een paar maanden een feit zijn als het paraplubestemmingsplan doorgaat, vallen volgens hem duidelijk niet onder de definitie turbines! Ook lijkt het proces zo opgezet dat inspraak niet welkom is. Wij verwachten dat B&W en de Raad een kritische noot van ons allen serieus nemen. Daarom hebben we toch voor ze gekozen?

Ons mooie, kwetsbare landschap en de leefbaarheid mogen we niet slachtofferen. Samen, met inmiddels meer dan 400 mede-inwoners, vinden wij absoluut van niet! Wij komen in actie om te voorkomen dat dit plan werkelijkheid wordt en er turbinewildgroei komt. En dan hebben we het nog niet eens over de >200 meter turbines die binnenkort op de politieke agenda komen te staan.

MEEDOEN EN MEER WETEN? Om ons protest te bundelen en zo veel mogelijk mensen en instanties te informeren is Stichting Behoud Het Weteringgebied opgericht. We kunnen alle hulp gebruiken om samen een vuist te maken. Wil je meedoen en verder worden geïnformeerd? Email: behoudhetweteringgebied@gmail.com.

Voor 16 december kunnen we allemaal onze zienswijze indienen. Hoe? Op www.behoudhetweteringgebied.nl downloadt u eenvoudig een voorbeeldbrief.

Laat allemaal van je horen!

Maarten van der Hoeven

Manja te Velde

JP van Suchtelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie