SP kijkt op van VVD verhalen

10 januari 2020 om 18:17 Politiek Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het vertrek van VVD-wethouder Willem Joustra was voor de SP niet verrassend. Fractievoorzitter Jeroen Brouwer zag problemen zich opstappelen. ´Voor de persoon is het natuurlijk nooit leuk. We hoorden wel organisaties en raadsleden klagen.Gek dat het dan lijkt of het aan windmolens ligt. Hij was gewoon niet de juiste persoon op de juiste plek. Laten we hopen dat Eric Balemans dat wel is´, bekijkt de SP-er.

In 2018 werd Willem Joustra VVD-wethouder. Robuust en politiek ervaren, was het credo. Anderhalf jaar stapte hij op. ´Ja, dat is dus minder robuust dan gezegd werd´, concludeert Brouwer, ´Vanuit de samenleving hoorden wij al  grote twijfels. In de Wijkse raad gunnen we iedereen de tijd. De wrijving nam echter toe´, legt de fractievoorzitter uit.

De SP-er noemt zelf moties die maar half werden afgehandeld, beloften die bleven zweven en trage projecten. ´Bij debatten kwamen voorbeelden uit het hele land aan bod, behalve uit de gemeente zelf. Dit college wilde transparant en duidelijk zijn. Dat was zo onmogelijk. De coalitie zou nóg meer met de samenleving doen. We hoorden van betrokkenen over een ongeïnteresseerde wethouder die niet eens luisterde. We merkten dat dit binnen de coalitie ook speelde. Dat zeggen natuurlijk niet. Dat is logisch´, lacht hij.

De socialist kijkt op van alle mediaberichten. Het zou aan de landelijke VVD en windmolens liggen, of aan de verschillen van inzicht tussen fractie en wethouder. ´Dat van die windmolendiscussie snap ik. We krijgen lokaal heel veel opgedrongen van Rutte. Lokaal is de VVD echter tegen molens en is er dus geen verschil met de wethouder. Lulkoek dus. Durven staat in het coalitieprogramma. Fouten toegeven hoort daar blijkbaar niet bij.´

Brouwer ziet de VVD een reputatie opbouwen.´Nogmaals de persoon zelf en de VVD zitten hier niet op te wachten. In de laatste vijfenhalfjaren dat zij bestuurden, is dit nummer vijf. Weer wachtgeld. we moeten juist werken aan de lokale economie of woningen. Een slechte zaak´, aldus Brouwer.

Eric Balemans is de nieuwe kandidaat. Brouwer hoopt dat hij de dossiers snel doorpakt. ´Een wethouder van buiten is niet altijd slecht, leert onze ervaring. Vreemd dat een gevestigde partij lokaal niemand kan vinden. Jammer dat hij niet in Wijk komt wonen, lijkt een beetje een jophopper zo. Maar hij is ervaren en wellicht wel robuust. We gunnen hem dus maar tijd´, eindigt Brouwer.

advertentie
advertentie