Afbeelding
Foto: Pixabay

Plastic vs papieren verpakkingen: welk materiaal is beter?

15 augustus 2023 om 14:52 Partnercontent

Papier of plastic - de eeuwenoude vraag. Elk heeft zijn voor- en nadelen, en de juiste keuze voor een bedrijf hangt af van de toepassing. Kunststoffen bieden uitzonderlijk gemak en productiegemak, terwijl het papier vaak wordt aangeprezen als een milieuvriendelijke oplossing. Maar dit onderwerp is complexer dan het lijkt. Laten we het debat over papier versus plastic eens nader bekijken en kijken hoe deze twee verpakkingsopties zich verhouden.

Voordelen van plastic verpakkingen

 • Productiegemak: Plastic verpakkingen zijn eenvoudig, energiezuinig en kostenbesparend te produceren. Het kan in verschillende vormen worden gegoten voor ontwerpflexibiliteit en biedt vele opties voor kleuren, transparanten en bedrukkingen voor merkherkenning. Plastic biedt ook mogelijkheden voor veilige verpakkingen, zoals verzegelde en kindveilige sluitingen.
 • Lichtgewicht en duurzaam: Plastic verpakkingen zijn gemakkelijker te transporteren en hanteren omdat ze minder wegen. Dit leidt tot een lager brandstofverbruik, lagere emissies en totale kostenbesparingen.
 • Beschermende eigenschappen: Of je nu corrosie of warmte- en elektriciteitsgeleiding wilt voorkomen, plastic is een uitstekende keuze. Er zijn speciale tassen beschikbaar voor bijzonder gevoelige producten, zoals elektronica, en producten die hygiënische eisen stellen, zoals voedsel, farmaceutica en medische hulpmiddelen. Ze kunnen worden verpakt en verzegeld zonder enige menselijke tussenkomst voor veilige en verontreinigingsvrije producten. Betere barrièretechnologieën maken het ook mogelijk plasticfen te gebruiken voor vloeistoffen en verlengen de houdbaarheid van veel voedingsproducten.
 • Recyclebaar: Hoewel de recycleerbaarheid per plastic zal verschillen, kunnen veel soorten tot 10 keer worden gerecycled voordat de kwaliteit begint af te nemen, wat goed is voor de planeet en voor consumenten die hun steentje willen bijdragen.

Nadelen van plastic verpakkingen

 • Zorgen voor het milieu: Plastic verpakkingen vormen risico’s voor het milieu, voornamelijk in post-consumer handling praktijken, waar het waterwegen kan verstoppen, stortplaatsen kan vullen of dieren in het wild kan schaden.
 • Veiligheidsproblemen: Afhankelijk van het type plastic en eventuele additieven in het materiaal, kunnen sommige plastic verpakkingen nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben, voornamelijk door overdracht in voedingsproducten. Plastic zakken kunnen ook een verstikkingsrisico vormen voor dieren en kinderen.
 • Hoge recyclingkosten: Hoewel recycling een aanzienlijk voordeel is, is het een complex proces en kunnen niet alle kunststoffen worden gerecycled. Het is ook gemakkelijk om kunststoffen te verontreinigen met voedselresten en ze onrecyclebaar te maken.

Voordelen van papieren verpakkingen

 • Totale herbruikbaarheid en recycleerbaarheid: Onder de juiste omstandigheden gaat een papieren zak in ongeveer een maand kapot, wat het milieu na gebruik ontlast.
 • Veiliger: Zonder risicovolle chemicaliën of verstikkingsgevaar zijn papieren zakken veiliger voor mens en dier. Bovendien zullen ze waarschijnlijk geen schade toebrengen aan ecosystemen.
 • Aantrekkelijk: Een belangrijk voordeel van papieren verpakkingen is dat het goed is voor marketingdoeleinden en het creëren van een positieve ervaring. Met bijvoorbeeld een boodschappentas worden klanten wandelende advertenties.

Nadelen van papieren verpakkingen

 • Hogere productie-eisen: Papieren verpakkingen hebben ongeveer vijf keer zoveel energie nodig als plastic zakken, verbruiken 20 keer zoveel water en wegen meer, waardoor tijdens het transport meer broeikasgassen worden uitgestoten.
 • Niet waterdicht: Papieren verpakkingen bieden geen bescherming voor of tegen vloeistoffen.
 • Duurder: Papieren verpakkingen kosten gemiddeld 7-10 cent per stuk, plastic verpakkingen slechts 3 cent per stuk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie