Afbeelding
Glutenvrij eten

Glutenvrij eten is makkelijker dan je denkt

15 juni 2021 om 11:05 Partnercontent

Je hoort het steeds vaker: mensen die gevoelig zijn voor gluten. Gluten zijn een soort eiwitten die in veel verschillende graansoorten voorkomen. Ze zitten in veel gewone producten die we dagelijks eten, zoals brood, pasta en koekjes. Wanneer je op de etiketten gaat letten zul je zelfs zien dat ook in producten waar je het niet van verwacht gluten kunnen zitten. Dat is heel vervelend wanneer je glutensensitiviteit, of zelfs glutenallergie hebt. In dat geval kan het eten van gluten voor klachten zorgen. Mensen met een glutensensitiviteit krijgen last van hun darmen, een opgeblazen gevoel, diarree en andere klachten wanneer ze regelmatig gluten binnenkrijgen.

Glutenallergie

Allergie voor gluten is een aandoening die bij één op de tweehonderd Nederlanders voorkomt. Bij deze aandoening reageert je dunne darm op een negatieve manier op de aanwezigheid van de gluten die je eet. Er kunnen ontstekingsreacties ontstaan, waardoor je last krijgt van je buik. Die kunnen er ook voor zorgen dat je darm de voedingsstoffen die je binnenkrijgt niet meer goed opneemt, en dat kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een arts kan een glutenallergie in de meeste gevallen vaststellen. Mensen met deze aandoening moeten glutenvrij eten om deze allergische reactie te voorkomen.

Gevoelig voor gluten 

Glutensensitiviteit is hier een mildere variant van. Je merkt dat je last hebt van glutensensitiviteit wanneer je vaak darmklachten hebt die je niet kunt verklaren. Het kan voor een huisarts lastig zijn glutenallergie vast te stellen. Hierdoor is de beste manier om te achterhalen of je last hebt van deze aandoening vaak door het glutenvrije eten een tijdje uit te proberen. Wanneer je gevoelig bent voor gluten zul je al snel merken dat je klachten verminderen en je je gezonder gaat voelen. We hebben gluten overigens niet nodig om gezond te kunnen leven, waardoor je geen voedingstoffen tekort komt wanneer je glutenvrij eet.

Lekker eten

Gelukkig zijn er tegenwoordig van veel producten ook glutevrije varianten op de markt. Daardoor hoef je met een glutensensitiviteit absoluut niets te missen. Met speciale spaghetti of macaroni zet je gemakkelijk een heerlijke glutenvrije maaltijd op tafel. Bij veel supermarkten, maar ook bij gespecialiseerde winkels, kun je een groot assortiment aan glutenvrije producten vinden. Wanneer je lokale supermarkt niet alles in huis heeft wat je zoekt kun je glutenvrije producten ook gemakkelijk online kopen. Dat zorgt ervoor dat je altijd in huis hebt wat je nodig hebt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie