Er komen steeds meer beveiligingscamera's in Nederland.
Er komen steeds meer beveiligingscamera's in Nederland. Enter Media

De kans dat je nog ergens onbespied blijft wordt steeds kleiner

20 september 2022 om 08:54 Overig

Sinds 2019 is het aantal beveiligingscamera’s dat geregistreerd staat in de politiedatabase ‘Camera in Beeld’ toegenomen met ruim 32 procent. In 2019 hingen er in Nederland nog 228.530 beveiligingscamera’s, inmiddels is dat aantal gestegen naar 302.890. In deze periode is het aantal particuliere beveiligingscamera’s zelfs bijna verdubbeld (+98,1 procent). In Wijk bij Duurstede zijn er 126,7 camera’s op elke 100.000 inwoners, waarmee de stad ondergemiddeld scoort. 

Fanatieke kijkers naar het tv-programma ‘Hunted’ verbazen zich al niet meer over het feit dat van iedereen in Nederland zo ongeveer elke stap met camera’s wordt gevolgd. Op snelwegen, in stadscentra, bij winkels en op lege bedrijventerreinen: overal snorren de camera’s onophoudelijk. Big brother is watching us. De politie is er blij mee, want het aantal daders dat via camerabeelden wordt opgespoord is groot. En de kans onbespied de crimineel uithangen wordt steeds kleiner, want recent onderzoek van VPNgids.nl leert dat de stijging van het aantal camera’s enorm is. VPNgids.nl is de website waar alle lijntjes over een zogenoemde Virtual Private Network (VPN) samenkomen; het is zeg maar de brancheorganisatie.

BEVEILIGDE VERBINDING VPN is jargon voor een beveiligde verbinding met het internet en beveiligingscamera’s zijn een veelgebruikte toepassing. VPNgids.nl doet om de zoveel jaar onderzoek naar het aantal beveiligingscamera’s in Nederland die bij de politie zijn geregistreerd (dat zijn ze niet allemaal, maar wel de overgrote meerderheid) en de stijging met name de laatste drie jaar is exorbitant. Met name onder particulieren gaat het snel: bijna een verdubbeling in drie jaar tijd. Daarmee is de particuliere markt trouwens een bescheiden markt vergeleken met de zakelijke. Bij bedrijven en instellingen hangt 76,3 procent van het aantal beveiligingscamera’s en de overheid beschikt over de overige 6,3 procent. 

Kans om onbespied de crimineel uit te hangen wordt steeds kleiner

SMART HOME Het is, zo laat Rachelle Wildeboer Schut van VPN-gids,nl weten, lastig te duiden waardoor de onstuimige groei komt. In de gemeten periode zitten de twee coronajaren, maar die hebben er volgens haar niets mee te maken. “Wij denken dat steeds meer mensen gecharmeerd zijn van deze zogeheten smart-home-systemen omdat het aanbod groeit. Hoe meer er op de markt komt, hoe groter de kans dat iemand ermee in aanraking komt en zelf een systeem aanschaft.” 

Particuliere markt verdubbelt in nog geen drie jaar tijd EEN VEILIG GEVOEL Zij snapt ook heel goed waarom mensen overgaan op een camerasysteem. “Het geeft veel mensen een veilig gevoel en we kunnen steeds meer monitoren”, laat ze weten. Maar aan dat veilige gevoel zit meteen wel een andere kant: “Met een camera loop je ook een grotere kans om gehackt te worden of op een cyberinbraak en dat is natuurlijk wat je niet wilt. Dus het is zowel wel als niet veiliger.”

INFERIEURE SYSTEMEN Het is bijna een wetmatigheid: met de onstuimige groei van de markt komen er ook steeds meer inferieure systemen op de markt. Wildeboer Schut laat zich niet uit over het beste adres om een systeem te kopen, maar ze weet wel waar je in elk geval op moet letten. “Een systeem dat lastig is te hacken, is het best. Niet te hacken is nog beter, maar die zijn er niet, want de criminelen worden steeds behendiger in het hacken.”

Een andere tip is om de camera’s op een slimme plek op te hangen. “Dat zijn niet de plekken waar je beelden ziet van je woonkamer of de slaapkamer van je kinderen, want als je wordt gehackt, zien criminelen dat je niet thuis bent en dat is bijna vragen om ellende.”

In Nederland zijn enorme verschillen in de cameradichtheid. Een aantal conclusies:
- In Gelderland zijn per inwoner de meeste beveiligingscamera’s te vinden. Per 100.000 inwoners staan er in deze provincie momenteel 198 camera’s in de politiedatabase. Noord-Holland volgt met 194.
- Groningers hebben de minste kans om gefilmd te worden: daar hangen slechts 108 camera’s per 10.000 inwoners.
- In Zeeland steeg het aantal beveiligingscamera’s het snelst: van 3.919 camera’s in 2019 tot 4.657 (+18,8 procent).
- Met 4,5 procent noteerde de provincie Friesland de laagste stijging.
Ook tussen gemeenten bestaan grote verschillen met aan het ene uiteinde Mook en aan de andere kant Vlieland. In Mook zijn 29 camera’s per 10.000 inwoners en in Vlieland 684 camera’s op hetzelfde aantal inwoners. Alkmaar zit aan de lage kant met 133,3 camera’s op 100.000 inwoners.
- In de Randstad hangen per vierkante kilometer meer beveiligingscamera’s dan in de rest van het land. In de top 10 van steden met de hoogste cameradichtheid staat één gemeente van buiten de Randstad: Nijmegen (tweede plek met 111 camera’s per vierkante kilometer).

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie