Voor het eerst een cantatedienst in de Protestantse kerk
Voor het eerst een cantatedienst in de Protestantse kerk Protestantse Kerk Cothen

Cantatedienst met Barok Ensemble Zeist

Overig

COTHEN Zondag 25 september zal om 16.00 uur in de protestantse kerk op de Brink een cantatedienst plaatsvinden. Barok Ensemble Zeist verleent hieraan haar medewerking. Na het al jarenlang succesvolle Concert in Cothen is het nu tijd voor iets nieuws. Het belooft een prachtige middag te worden waarbij iedereen van harte welkom is.

door Ali van Vemde

Ds. Henk Steinvoort was onder de indruk van de cantatedienst die in Bunnik werd gehouden. Hierop kwam hij in contact met Paulien Kostense en Stephan Esmeijer. Dit zou heel goed passen in de kerk in Cothen en zo begonnen de voorbereidingen voor deze deze speciale zondag in de kerk op de Brink. Paulien is violist en gespecialiseerd in kamermuziek en barokviool. Zodra zij op jonge leeftijd viool ging spelen, werd zij erdoor gegrepen.  Tevens is zij dirigent en geeft ze vioolles in Zeist. Stephan Esmeijer is blokfluitist, barokhoboïst en muziekdocent. Deze middag zullen zij met vier solisten aanwezig zijn, er is geen koor. Naast de professionals Paulien en Stephan wordt het ensemble aangevuld met goede  amateurs.

CANTATEDIENST De sfeervolle kerk, ook bekend als de St. Agneskerk, zal deze middag in het teken staan van de Bach cantatedienst ‘Warum betrübst du dich, mein Herz?’(BWV 138). Deze is geschreven voor de 15e zondag na Trinitatis en werd voor het eerst uitgevoerd op 5 september 1723. Deze cantate begint niet met een bijbeltekst, maar met de beginregel van een oud-luthers koraal. Speciaal voor deze middag zal er een kleine bezetting zijn. „Het gaat een hele mooie middag worden,” aldus liturg Henk Steinvoort. „De tekst van de cantate slaat op de lezing. Met de zeer gedreven musici en de dienst is het zeker de moeite waard om te komen luisteren.

KOM LUISTEREN Paulien Kostense vertelt dat er eerst afzonderlijk wordt gerepeteerd, daarna gezamenlijk. Op zaterdag 24 september oefent het ensemble in de kerk. Zij zullen de hele dag, vanaf 10.30 uur aanwezig zijn in de kerk. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen luisteren. „Dat past ook bij ons, want wij vinden dat de kerk zoveel mogelijk open moet zijn,” aldus Steinvoort. Hij merkt op dat dit meer een cantatedienst is dan kerkdienst, precies in het kader waarop Bach het bedoeld heeft.” Hij nodigt dan ook iedereen uit om zondag te komen luisteren in de sfeervolle kerk. Na afloop zal er een collecte zijn. Onder het genot van een drankje kan nog even worden nagepraat.

De sfeervolle St. Agneskerk heeft een rijke geschiedenis. Vanaf 1200 heeft het gebouw verschillende veranderingen doorgemaakt. Zo werd door gevechten rondom Rhijnestein de kerk in 1355 door brand verwoest. De kerk werd herbouwd, maar in in 1672 opnieuw verwoest door Franse troepen. In 1890 werd de kerk flink vergroot, de volledige restauratie vond plaats in 1981. Sinds die tijd heeft het interieur de karakteristieke blauwe kleur.

advertentie
advertentie