Kerkrentmeester Kees van Vliet: ,,De Grote Kerk moet zichtbaarder worden"
Kerkrentmeester Kees van Vliet: ,,De Grote Kerk moet zichtbaarder worden" John Beringen

Grote Kerk in Wijk bij Duurstede gaat ‘vergroenen’

24 mei 2022 om 15:45 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De Grote Kerk in Wijk bij Duurstede gaat ‘vergroenen’; niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. De aanzet hiertoe zal worden gegeven op zaterdag 28 mei. Kerkrentmeester Kees van Vliet, belast met monumentale zorg, vertelt er meer over.


,,Het gemeentehuis staat bekend als ‘Het huis van de gemeente’”, laat hij weten. ,,Maar de kerk is ‘Het huis van de gemeenschap’. En weet je wat er nu aan de hand is?” Zonder antwoord af te wachten, loopt hij naar de muur in de Open Hof waarop een grote foto is aangebracht van de Wijkse ‘skyline’. Ter illustratie wijst hij op de plek waar de toren van de Grote Kerk net boven een huis uitsteekt. ,,Op deze foto is de kerk een beetje verstopt”, verduidelijkt hij. ,,En dat is ook het geval in de samenleving; iedereen kent natuurlijk de Grote Kerk maar waar die precies voor staat, is voor veel mensen nog onduidelijk.” Als hij dit gezegd heeft, gaat hij aan een tafel zitten en vertelt verder. ,,Vergroenen houdt in eerste instantie in waar iedereen aan denkt: alles wat te maken heeft met het besparen van energie. Op het dak liggen verscholen zonnepanelen en de glas in loodramen zijn voorzien van dubbel glas. Maar het vergroenen heeft ook een tweede betekenis: toegankelijk maken voor iedereen.”

IEDEREEN IS GELIJK ,,Kijk, we hebben eeuwenlang in hokjes gedacht waarbij we bepaalden wie wel en wie niet ergens bij hoorde. Daar stappen we nu van af. Iedereen die hier naar binnen wil lopen, is welkom ongeacht zijn huidskleur, ras of geloof. We hebben het tenslotte over de gemeenschap waar iedereen bij hoort. We mogen dan niet allemaal het zelfde zijn, maar we zijn wel allemaal gelijk; hoe je het ook wendt of keert.” Hij voegt er aan toe dat de kerk niet meer uitsluitend een orthodox karakter zal uitstralen maar zich meer zal richten op pluriformiteit. 

FEEST Op zaterdag 28 mei zal er een scala aan activiteiten worden georganiseerd dat van Vliet omschrijft als ‘voor elk wat wils’. ,,We beginnen om 10 uur met een zogenaamde ‘Tweede kans markt’”, laat hij weten. ,,Dat is geen rommelmarkt want het gaat om kwalitatief goede spullen die zijn bijeengebracht door gemeenteleden en die een tweede kans verdienen. Daarna, om half elf, kan men bieden op producten en diensten. Bij de producten moet je denken aan onder andere bijzondere schilderijen, een collectie historische fototoestellen en een historische fiets die is gebruikt door het Zwitserse leger. Voor wat betreft diensten kan ik één voorbeeld noemen: bij het hoogste bod zal dominee Jan Offringa bij iemand thuis pannenkoeken komen bakken.” Hij denkt even na om vervolgens te verklaren dat er nog veel meer te doen zal zijn. ,,Er komen veel muzikale verrassingen voorbij; er is een Grand café waar men kan genieten van zelfgebakken lekkernijen en soep. Tussen de middag kan men daar ook een lunch nuttigen. Ook zal er een podium zijn dat een interactieve opzet heeft. Dat wil zeggen dat eenieder die het wel leuk lijkt om een stukje kleinkunst uit te voeren, daar gelegenheid toe krijgt. Kortom: het wordt heel gezellig en iedereen is welkom. Je zou het kunnen omschrijven als ‘anders dan anders’ waar vooral saamhorigheid centraal staat. Men moet gewoon langskomen en genieten want het zal de moeite waard zijn.. Alle opbrengsten van het feest zullen ten goede komen aan de vergroening van de Grote Kerk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie