Afbeelding
Edith Hazelzet

Utrechts Landschap: ‘Bossen rondom Leersum zijn levensgevaarlijk’

19 juni 2021 om 08:36 Overig

HEUVELRUG De bossen rondom Leersum zijn te gevaarlijk om de komende dagen te betreden. Dit meldt het Utrechts Landschap naar aanleiding van de zware storm die over Leersum trok vrijdagmiddag.

,,Door het noodweer zijn hier levensgevaarlijke situaties ontstaan”, luidt het bericht. Het Utrechts Landschap beheert het Breeveen, de Dartheide en de Hoge Ginkel in de buurt van Leersum. ,,De waarschuwing geldt in ieder geval voor de komende dagen.”

NOODWEER Door het noodweer in Leersum zijn vrijdagavond acht mensen gewond geraakt. Zes van hen zijn lichtgewond, twee zijn zwaargewond, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn door de enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging zeven gaslekken ontstaan.

De aard van het letsel van de gewonden is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. De veiligheidsregio had eerst geschat dat er zo’n dertien gaslekken waren, maar dit aantal bleek lager te liggen, ,,waarschijnlijk door een aantal dubbele meldingen”. 

Het Rode Kruis stond vrijdagavond klaar met een opvanglocatie. Vandaag zal voor bewoners een speciaal punt komen voor nazorg. Ook wordt daar informatie gegeven over het afhandelen van schade aan de woning.

Na middernacht druppelden nog steeds getroffen bewoners binnen met hulpvragen. Hulpverleners zorgden voor eten en drinken, boden een luisterend oor en hielpen met het regelen van praktische zaken.

De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt dat, net als vrijdagavond, ook zaterdag niemand naar het gebied moet komen. ,,Dagjesmensen moeten niet naar het bos in Leersum en Amerongen komen, want er zitten veel losse takken aan de bomen. Het is echt te gevaarlijk in het bos.”

De storm vrijdagavond in Leersum was volgens buurtbewoners met ,,tien à twintig seconden” van korte duur, waarna ze een harde klap hoorden. Wie op tijd naar buiten keek zag nog net een boom omvallen, daarna was er overal veel puin. Al snel startten de bewoners met opruimen. Veel wegen waren niet begaanbaar, waardoor ze eerst de provinciale weg hebben vrijgemaakt en daarna in de woonwijken bezig zijn gegaan.

Lees hier het liveblog van vrijdagavond nog eens na en bekijk ook de foto’s

advertentie
advertentie