Provinciehuis en domkerk op de achtergrond
Provinciehuis en domkerk op de achtergrond Provincie Utrecht

Een prijs voor de vrouw die het verschil maakt

Overig

UTRECHT De Bakhuis Wolters prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt. Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder en echt het verschil heeft gemaakt. De uitreiking is op 5 maart.

Vrouwen uit de provincie Utrecht kunnen voorgedragen woren. Dat mag bij voorkeur in een e-mail  met een motivatie van maximaal drie alinea’s en eventuele foto’s. Uiteindelijk worden drie deelnemers genomineerd. Van de genomineerden wordt een video gemaakt. Er kan maar één persoon winnen. De sluiting van de aanmeldingen is op 11 februari. De uitreiking van de Bakhuis Wolters prijs is op 5 maart om 15.30 uur, een paar dagen voor de internationale vrouwendag. De uitreiking wordt live uitgezonden via het Youtube kanaal van de provincie. De onderscheiding draagt de naam van het eerste vrouwelijke Statenlid in de provincie Utrecht; mevrouw Bakhuis-Wolters.

CRITERIA Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder echt het verschil heeft gemaakt. En ze is een goed voorbeeld voor anderen!

De prijs bestaat uit een kunstwerk. Er is geen geldprijs beschikbaar. 

BELANGRIJK Provinciale Staten van Utrecht vinden het belangrijk dat deze vrouwen, die ook een voorbeeld zijn voor anderen, hiervoor erkenning krijgen. En een bijbehorende onderscheiding verdienen. Er is momenteel geen podium voor vrouwen in Utrecht waar hun inzet wordt erkend en gezien. Daarom wordt deze prijs in 2021 voor het eerst uitgereikt, zodat er erkenning komt voor deze prestatie.

In maart 2020 hebben Provinciale Staten besloten deze prijs in het leven te roepen. De reden is dat Nederland 11 plekken gezakt is op de jaarlijkse Global Gender Gab Index, een ranglijst over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Provinciale Staten Utrecht bestaan zelf voor de helft uit vrouwen en geven het juiste voorbeeld.

advertentie
advertentie