Bonifatius kwam in Europa het evangelie brengen
Bonifatius kwam in Europa het evangelie brengen Ali van Vemde

Ga je mee een straatje om? Wat vertellen de straatnamen ons

15 september 2020 om 09:06 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Volgens de richtlijnen van de gemeente moeten straatnamen duidelijk en herkenbaar zijn. Zoveel mogelijk wordt er gestreefd naar samenhang voor straten die bij elkaar in de buurt liggen. Per wijk is gekozen voor een overkoepelend thema. Soms is er geen uitleg nodig, zoals bijvoorbeeld bij fruitnamen. De fruitteelt speelt een belangrijke rol in deze omgeving. Veel straatnamen duiden op een bepaalde periode in de geschiedenis of zijn de namen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld. Een rondje door Wijk maakt ons duidelijk wat het thema van de betreffende wijk is en wat de straatnamen hier met elkaar gemeen hebben.

door Ali van Vemde

Vorige week was de start van de wandeling door De Heul, de wijk waar we veel namen tegenkomen uit de tijd dat de Vikingen in Dorestad handel kwamen drijven en later de stad plunderden. De Noormannenstraat herinnert hieraan. De Vikingen of Noormannen waren Scandinavische bewoners van Denemarken, Zweden en Noorwegen. De Noormannen waren gewone boerenmensen die hun land bewerkten, de Vikingen het deel van de bevolking dat overzee op rooftocht ging. En daar weten we in voormalig Dorestad natuurlijk alles van.

Eén van de Vikingleiders was de Deense Harald (Haraldstraat), hij bestuurde vanaf 841 een deel van Frisia. Bij de Haraldstraat vinden we ook de Rorikstraat; Rorik was de broer van Harald. Op instigatie van de Karolingische troonpretendent Lotharius voerde Harald aanvallen uit. Hij wilde zijn vader, keizer Lodewijk de Vrome, afzetten, maar dat mislukte. Lotharius werd verbannen naar Italië. In 839 verzoenden ze zich weer. Rorik trok in 850 rond in deze omgeving en nam Dorestad in. We vinden ook de Radboutstraat. Dit behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Enkele jaren geleden is er een film gemaakt over Radbout. In de film Redbad zien we hoe de Friese koning de strijd aangaat met de Franken.

De tocht door de wijk gaat verder en we komen bij de Karel Martelstraat. Hij leefde van 676 tot 741 en was hofmeier van het Frankische Rijk. Hij was de bastaardzoon van Pepijn van Herstal. Deze straat vinden we bij de Karel de Grotestraat. Een zijweg van de Karel Martelstraat is de Anskarstraat. Over Anskar vinden we dat hij een monnik was, geboren in 801, die op verzoek van Harald van Denemarken een groep missionarissen naar Denemarken en Zweden bracht. Later werd hij eerste aartsbisschop in Hamburg.

Een straat die in het rijtje niet mag ontbreken is natuurlijk de Bonifatiusstraat. Iedereen kent Bonifatius nog uit de geschiedenisboekjes waar in vermeld wordt dat hij in 754 is vermoord bij Dokkum. In Wijk bij Duurstede is de laatste jaren veel aandacht voor Bonifatius omdat deze Engelse monnik in 716 zijn eerste reis maakte naar het vasteland van Europa en Dorestad bezocht. Dit bleek een gedenkwaardige reis want Bonifatius heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van Dorestad, maar ook van Utrecht en West-Europa. In Wijk bij Duurstede zijn verschillende verwijzingen naar Bonifatius te vinden.

advertentie
advertentie