Hier komt Museum Dorestad
Hier komt Museum Dorestad Ali van Vemde

Wie ontwerpt logo voor Museum Dorestad?

4 maart 2020 om 07:30 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Museum Dorestad gaat verhuizen naar het oude stadhuis op de Markt. Hier zal de rijke geschiedenis van de handelsplaats Dorestad worden verteld. Naast een moderne en aansprekende vaste tentoonstelling komt er een 'Dorestad Experience' en tentoonstellingsonderdelen zoals interactieve games.

Ali van Vemde

Bij dit museum past een nieuwe huisstijl en daarmee ook een modern logo. Daarom is deze ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het is belangrijk dat het logo en de stijl potentiële bezoekers nieuwsgierig maakt en uitnodigt om het museum en de website te bezoeken. Museum Dorestad is op zoek naar een vaste grafisch ontwerper. De winnaar van deze opdracht zal dan ook vaker (betaalde) opdrachten krijgen. Voor de winnaar is een bedrag van € 500,- ex btw beschikbaar. Lokale grafisch ontwerpers worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

SELECTIE PROCEDURE Tot 21 maart kunnen ontwerpen worden ingezonden. Direct daarna vindt de selectie plaats in twee ronden. Eerst maakt het museum bestuur een keuze uit de inzendingen. Een afvaardiging van het bestuur en een vertegenwoordiger van het bureau dat de tentoonstelling ontwerpt en maakt, de marketingmedewerker van de VVV en een medewerker communicatie van de gemeente Wijk bij Duurstede beoordelen de overgebleven ontwerpen. Eind april wordt de winnaar bekendgemaakt.

DORESTAD Van de 7de tot midden 9de eeuw was Dorestad een van de belangrijkste internationale handelsplaatsen in Noordwest-Europa. De strategische ligging, bij een splitsing van rivieren en de overblijfselen van een voormalig Romeins castellum droeg hieraan bij. Zowel langeafstands als regionale handel en productie vond hier plaats. De bloeitijd van Dorestad wordt beschouwd als de eerste Gouden Eeuw van Nederland. Dorestad is ook de plek waar de christelijke Franken en de niet-christelijke noordelijke gebieden met elkaar in aanraking kwamen. De stad was tot begin 8ste eeuw vaak de inzet in oorlogen tussen de Friezen en Franken.In haar tijd vervulde het dezelfde functie als het Rotterdam van nu. Het was toen de grootste handelshaven van Noordwest-Europa. Een stad met 2500 tot 3000 inwoners, terwijl het geschatte inwoneraantal van het hele land toen rond de 25.000 inwoners lag. Halverwege de 9de eeuw raakte Dorestad in verval.

FYSIEK BEWIJS Lange tijd was onduidelijk waar Dorestad precies lag. Totdat in 1846 in een veld buiten Wijk bij Duurstede grote hoeveelheden dierenbotten en voedselresten werden gevonden. Archeologen stelden vast dat het hier om Dorestad ging. Veel van de vondsten in dit gebied worden bewaard in het depot van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Een van de topstukken is de fibula of mantelspeld.

SAMENWERKING Door samen te werken met de VVV en de intentieverklaring van het gemeentebestuur voor langdurige exploitatie-ondersteuning is de continuïteit van het museum mogelijk. De vrijwilligers van de balie van de VVV en het museum worden samengevoegd, evenals de museum- en VVV-winkel. Zo kunnen de openingstijden worden verruimd.

De nieuwe uitstraling van Museum Dorestad vraagt om een fraai logo. Heb jij ideeën over hoe dit er uit moet komen te zien, doe dan mee aan de ontwerpwedstrijd. Kijk op  https://app.crowdsite.nl/contests/57646-huisstijl-en-logo-voor-heropening-van-museum-dorestad1?hash=ZK4c6OMOuodowhCSPJAjlY29dY8d5ZI5LESI  voor alle informatie.

advertentie
advertentie